Peter Szijjarto: Ungaria va continua să primească gaz şi petrol din Rusia, în ciuda sancţiunilor

Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto a vorbit la telefon cu vicepremierul rus Aleksandr Novak despre livrările de gaze şi petrol, precum şi despre cooperarea în domeniul nuclear, informează Reuters, citată de News.ro.

Într-un comunicat transmis marţi seara târziu, Peter Szijjarto a declarat că vicepremierul rus Aleksandr Novak l-a asigurat că, în ciuda sancţiunilor internaţionale, partea rusă va putea face lucrări de întreţinere la conducta Turkstream. „Astfel, aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi”, precizează şeful diplomaţiei ungare.

În urma unui acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina vecină, Ungaria primeşte 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria şi Serbia, prin conducta Turkstream.

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru întreţinere între 5 şi 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz.

Pe de altă parte, Szijjarto a reiterat în comunicat că Ungaria va bloca orice sancţiuni ale Uniunii Europene la adresa Rusiei care ar afecta energia nucleară. Ungaria, care îşi cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, intenţionează să îşi extindă centrala nucleară de la Paks, iar compania rusă Rosatom va construi două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, pe lângă cele patru reactoare ce funcţionează în prezent.

Szijjarto a mai spus că l-a informat pe Novak că Ungaria poartă discuţii pentru a creşte rolul companiei franceze Framatome în extinderea centralei de la Paks, deoarece guvernul german blochează livrarea echipamentelor de control pentru noile reactoare de la Paks.

Compania germană Siemens Energy are un contract pentru livrarea echipamentului de control împreună cu Framatome, precizează Reuters.

Șeful de cabinet al lui Viktor Orban: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here