Phenian | Defilare militară nocturnă la 90 de ani de la înfiinţarea armatei nord-coreene

Coreea de Nord a organizat luni o defilare militară, anunţă o sursă militară sud-coreeană, o adevărată demonstraţie de forţă, la marcarea a 90 de ani de la înfiinţarea armatei nord-coreene, un eveniment major în această ţară izolată, relatează agenţia oficială sud-coreene de presă Yonhap, citată de News.ro.

Această defilare, care marchează înfiinţarea Armatei Revoluţionare Populare Coreene (ARPC), a început către ora locală 22.00 (16.00, ora României), în Piaţa Kim Il Sung, la Phenian, potrvit acestei surse.

ARPC este succesoarea forţelor de gherilă antijaponeză înfiinţate de către fondatorul Coreei de Nord, Kim Il Sung în 1932.

Prezenţa dictatorului nord-coreean Kim Jong Un la această defilare nu a fost confirmată.

Potrivit unor observatori, Phenianul a mobilizat până la 20.000 de militari la această paradă şi îşi exhibă armamentul stratgic cel mai recent – şi anume racheta balistică intercontinentală (ICBM) de tip Hwasong-17, racheta hipersonică de tip Hwasong-8 şi o armă ghidată care poate fi fotată cu un focos nuclear tactic.

Phenianul ar putea încerca să înveselească atmosfera militaristă cu focuri de artificii şi lumini colorate, pentru a le insufla nord-coreenilor, care se confruntă cu dificultăţi economice persistente şi restricţii din cauza pandemiei covid-19, un sentiment de mândrie naţională.

Defilarea de luni era programată dimineaţa, însă a fostamânată din cauza condiţiilor meteorologice neprielnice.

Aceasta este prima paradă militară organizată de către Nord în vederea marcării înfiinţării ARPC în timpul lui Kim Jong Un, care a preluat puterea în urnă cu zece ani.

Phenianul organizează de obicei astfel de defilări pentru a marca naşterea fondatorului Kim Il Sung, la 15 aprilie, înfiinţarea Paritdului Muncitorilor, la 10 octombrie, sau înfiinţarea ţării, la 9 septembrie.

Potrivit unor analişti, Kim Jong Un ar fi ales sărbătorirea înfiinţării ARPC cu scopul de a promova istoria familiei sale şi a-şi consolida astfel legitimitatea.

Presa nord-coreeană, inclusiv Agenţia Centrală de Presă Nord-coreeană (KCNA), a publicat cu câteva ore înante de dfilare articole despre această aniversare.

Oficiosul regimului, Rodong Sinmun, îndeamnă într-un editorial întreaga populaţie şi forţele armate să-i jure o ”loialitate absolută” lui Kim Jong Un.

”Trebuie să stabilim în mod mai aprofundat disciplina şi ordinea revoluţionare, în care partdul, naţiunea şi poporul evoluează unitar sub conducerea partidului central, iar ideologiile şi intenţiile mult iubitului nostru secretar general ne clocotesc în inimi”, scrie ziarul.

Coreea de Nord sărbătoreşte de obicei aniversările care marchează zeci de ani prin evenimente la scară mare.

În timpul lui Kim Jong Un, Phenianul a organizat 12 mari defilări militare cu ocazia unor aniversări naţionale, inclusiv cea de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here