Phil Libin, CEO născut în URSS, spune că metaversul lui Mark Zuckerberg este exact ca propaganda comunistă

Antreprenorul Phil Libin, care a crescut în Uniunea Sovietică, spune că viziunea Facebook, rebotezat Meta, pentru metavers, îi amintește de propaganda comunistă cu promisiuni deșarte despre un viitor idealizat care nu se va materializa niciodată, relatează Futurism.com.

Libin, care a fondat aplicația de luat notițe Evernote și este acum CEO-ul unei companii ce a dezvoltat o aplicație de videoconferințe mai puțin cunoscută numită Mmhmm, a pus tunurile pe Meta într-un podcast recent găzduit de jurnalistul tech american Eric Newcomer, afirmând că lumea VR imaginată de Mark Zuckerberg este „un luciu pe care companii și oameni lipsiți de creativitate l-au aruncat asupra unei lipse de idei bune”.

În multe privințe, Libin își exprimă o opinie împărtășită de mulți, în ciuda tonului său usturător. Oamenii nu sunt tocmai entuziasmați de lumea virtuală propusă de Meta. 
Se știe că și unii directori ai companiei lui Mark Zuckerberg s-au plâns de casca încă greoaie dezvoltată de companie.

Libin spune că Mark Zuckerberg  face promisiuni ca în comunism

Libin compară ideea exagerată a metaversului cu promisiunile făcute de guvernul URSS.

„Am mers la școală în clasa întâi în Uniunea Sovietică”, relatează acesta. „Am fost supus la multă propagandă sovietică și mi s-a spus în mod repetat când eram copil: ‘Comunismul încă nu există. Încă nu am construit comunismul. Ne îndreptăm spre comunism‘”.

În ciuda numeroaselor promisiuni, acea viziune utopică nu a fost niciodată realizată pe deplin. Și pentru Libin, același lucru este valabil și în cazul Metaversului promis de Zuckerberg, care ar urma să fie o lume virtuală cu drepturi depline, care într-o zi ar putea rivaliza cu realitatea.

„Știi, poți mirosi o idee proastă înainte de a fi complet construită”, a spus Libin pentru Newcomer în timpul podcastului. „Deci nu vreau să aud „Oh, da, metaversul nu există încă”. Nu, nu, nu, toate chestiile astea, toate chestiile astea stupide, inutile, proaste care există acum, asta nu este metaversul. Metaversul vine – vine.”

În ciuda faptului că are mai puțin de un an, viziunea lui Zuckerberg despre Metavers a atras deja multe critici.
Printre cei sceptici sau îngrijorați de planurile meta se numără fostul CEO al Google Eric Schmidt, Elon Musk și fostul CEO al Twitter, Jack Dorsey.

Lumile virtuale create de Facebook/Meta sunt deja pline de copii, după cum nota recent Bloomberg, în pofida faptului că teoretic ele sunt accesibile doar persoanelor ce au împlinit vârsta de 13 ani.

Musk, la fel ca Libin, crede că ideea este atât de proastă încât nu va prinde niciodată și că nu avem de ce să ne temem. Însă Schmidt și Dorsey sunt îngrijorați tocmai că va avea succes și de repercusiunile acestui lucru, fostul CEO al Twitter spunând despre metavers că este o „distopie”.

Tehnologiile VR au făcut progrese semnificative în ultimii ani și Facebook/Meta a plasat pariuri masive pe metaversul său care va folosi căști de realitate virtuală. Deocamdată însă este prea devreme pentru a putea prognoza cine are dreptate: cei care cred că nu se va alege nimic de metavers sau cei care se tem că vom ajunge să ne trăim viețile în el.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here