Acasă Actualitate Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson

Pisaniile lui Ştefan cel Mare, despre care se credea că au fost furate, au fost găsite intacte în orașul Herson din Ucraina, a anunțat ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, pe Facebook. 

În urma unei noi discuţii purtate, sâmbătă, cu ministrul ucrainean al Culturii, Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranţă, le puteţi vedea în fotografia ataşată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina. Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile şi alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranţă până la încetarea conflictului. Aşteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris ministrul Culturii, citat de News.ro.

Pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea, luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson şi duse în Crimeea de către armata lui Putin.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here