Plahotniuc ar fi cerut Armatei să nu treacă de partea noii puteri de la Chișinău: „Eram în prag de război”

Vladimir Plahotniuc ar fi dat ordine Armatei Rep. Moldova să rămână alături de guvernul condus de la Pavel Filip și să nu treacă de partea noului executiv condus de Maia Sandu. Evenimentele s-ar fi petrecut în iunie, când Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, a refuzat să predea puterea noii majorități formate din blocul ACUM și din socialiștii lui Igor Dodon.

„Nu exagerez când spun că eram în prag de război, putea să fie vărsare de sânge pentru că Plahotniuc, efectiv, fără niciun drept, dădea ordin efectivului de comandă al Armatei Naţionale, îi făcea un fel de instructaj politic. Avem declaraţiile conducătorilor Armatei Naţionale”, a spus Mihai Popşoi, președintele comisiei care ancheterează evenimentele din această vară, citat de TVR Moldova.

În timpul crizei politice din iunie, Armata a declarat, printr-un comunicat, că „se subordonează doar ordinii constituţionale. Armata Naţională îşi continuă activitatea în mod obişnuit, nu se implică în criză şi va rămâne în afara jocurilor politice”

Republica Moldova a trecut printr-o criză constituțională fără precedent în această vară, ca urmare a alegerilor parlamentare. Discuțiile pentru formarea unei coaliții de guvernare au avut un rezultat abia în ultima zi, când blocul pro-european ACUM, susținut de PNL din România, a decis să intre cu guvernare împreună cu PSRM, partidul pro-Moscova al lui Igor Dodon.

Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc și care se afla la putere, a susținut că acordul PSRM-ACUM a venit după termenul-limită și că trebuie organizate noi alegeri. Curtea Constituțională a dat și decizii de dizolvare a legislativului.

Doar că Parlamentul a aprobat noul guvern, condus de la Maia Sandu, care a fost apoi investit în funcție de Igor Dodon. Noua majoritate avea „binecuvântarea” Rusiei, SUA și UE. Vechiul executiv, în frunte cu democratul Pavel Filip, a refuzat să cedeze puterea câteva zile. Situația s-a deblocat după o mediere internațională, în care România a avut un rol important.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here