EXCLUSIV | Ministrul Sănătății, presiuni și intimidări la adresa fondatoarelor spitalului oncologic pentru copii. Miza: 26.000.000 euro

Pentru construirea primului spital oncologic pentru copii, 260.000 de persoane fizice și 1.700 de companii au donat în ultimii ani suma necesară pentru a vedea proiectul realizat. În total s-au strâns 26 de milioane de euro, chiar și trupa Metallica virând în contul Asociației Dăruiește Viață peste un milion de lei.

Acum, statul român, prin oficiali de prim rang de la Palatul Victoria, vrea să pună mâna pe bani.

Într-un interviu acordat Universul.net, Carmen Uscatu, una din cele două inițiatoare ale proiectului, acuză presiunile și intimidările la care sunt supuse.

Ea povestește cum, într-o zi de vineri, într-un birou de spital bucureștean, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, le-a acuzat pe Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu că este ilegal ceea ce fac, iar fondurile ar trebui să treacă la stat.

Un soi de naționalizare pe stil nou, după cum reiese din cele relatate de Carmen Uscatu, în discuția cu Universul.net. „Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice. A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a doua parte mare a acestui proiect”, susține Carmen Uscatu.

Aceasta mai atrage atenția asupra deserviciilor de imagine pe care asemenea gesturi le pot crea și dă asigurări tuturoro donatorilor că statul nu va putea deturna banii strânși.

Universul.net a obținut punctul de vedere al Sorinei Pintea.

Contextul este unul tensionat pentru cele două inițiatoare ale proiectului destinat copiilor bolnavi de cancer. Luni, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au acuzat atacul mizerabil lansat, pe contul personal de Facebook, de către primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Interviul integral cu Carmen Uscatu:

 • Pe mine ce mă fascinează este că un primar (Gabriela Firea – n.r.) și încă o doamnă care se visează primar, respectiv doamna Pintea (Sorina Pintea, ministrul Sănătății – n.r.), au început să organizeze atacuri la adresa spitalului care se construiește, a primului spital pentru copii care se construiește în ultimii 30 de ani. Asta este de-a dreptul fascinant.
 • Dacă aceștia sunt primarii și viitorii primari înseamnă că societatea a luat-o rău la vale și n-aș vrea să vorbesc despre share-ul pe care doamna Firea, pe contul dumneaei personal l-a dat, pentru că deja e cunoscut și ați văzut cu toții, dar aș vrea să vorbesc despre operațiunea de intimidare pe care doamna ministru Sorina Pintea o exercită asupra noastră prin încercarea ei de a deturna fondurile donatorilor către bugetul de stat.
 • Dumneaei ne-a acuzat pe noi în întâlnirea pe care am avut-o vinerea trecută că este ilegal ce facem noi, că fondurile pe care le-am strâns sunt fonduri care ar fi trebuit să meargă la bugetul de stat și ăsta este absolut periculos. Donațiile, da. Și că ar fi trebuit supuse legii licitațiilor publice, lucruri de genul ăsta.
 • Este absolut periculos pentru că toate proiectele cu societatea civilă se fac în felul acesta.
 • Cum mai poate un ONG să strângă bani pentru o cauză din sistemul public dacă statul se năpustește în felul ăsta asupra lui, prin intimidare, spunând că tot ce facem este ilegal?

Care a fost scopul acestei întâlniri?

 • Doamna ministru ne-a invitat la o întâlnire la Spitalul Marie Curie. Deși dumneaei este pe final de mandat și nu mai are cu ce să ajute, noi ne-am gândit totuși să ne ducem. Nu numai că nu mai are cu ce să ajute, dar nu a ajutat cu nimic în ultimii doi ani, deși noi am făcut nenumărate solicitări.
 • Solicitări în care ar fi putut să se implice pentru că noi am solicitat aparat de radioterapie – și există proiect cu Banca Mondială de dotare cu aparate de radioterapie, un proiect la Ministerul Sănătății.
 • Deși am solicitat echipamente pentru terapie intensivă și blocul operator, nu am primit.
 • Deci în doi ani de mandat dumneaei nu a sprijinit cu nimic acest proiect, probabil acum, în campania dumneaei probabil de viitor primar, că asta am auzit, se visează primar acolo de unde vine (Baia Mare – n.r.), procedează exact ca doamna Firea.
 • Încearcă să blameze ceea ce a făcut bun societatea civilă în ultimii 30 de ani, respectiv construiește un spital pe care statul nu a fost capabil să-l construiască.
 • Exercită intimidări asupra noastră, spunând că acești bani ar fi trebuit să meargă către bugetul de stat. Păi, asta e problema statului, că n-are bani sau că nu este capabil să construiască?
 • Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice.
 • A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a doua parte mare a acestui proiect.
 • Noi am organizat licitații în plic închis, plicuri trimise către casa de avocatură, deschise plicurile în prezența unui avocat, ofertele fiind analizate de către o comisie întocmită din principalii noștri sponsori, care și-au trimis persoane specializate pe domeniul pentru care facem licitația.
 • Eu și cu Oana (Oana Gheorghiu – n.r.) nu am avut niciun vot în aceste comisii. Licitațiile au fost și filmate. Deci, noi am organizat licitații, doar că nu ne supunem legii licitațiilor publice și noi nu organizăm licitație publică, dar am organizat aceste licitații.
 • Doar că doamna ministru ar fi vrut ca acești bani să-i înhațe dumneaei probabil și de acolo să se facă un fel de licitații de-alea care se fac la stat și care durează ani de zile și nu se mai întâmplă nimic.

De câți bani e vorba?

 • De 26 de milioane de euro, strânși de noi până acum pentru acest spital. Acest spital pe care noi îl vom face, construcția lui a început în primăvara lui 2018, în timp ce ei organizează studii de fezabilitate din 2004, sau nu mai știu de când au ei primele studii de fezabilitate, care au costat vreo 20 de milioane de euro, versus un spital care se contruiește cu 26 de milioane de euro.
 • Deci problema statului român nu sunt banii, problema statului român este incapacitatea de a face spitale, iar doamna Pintea, vă spun, am senzația este într-o campanie de viitor primar.
 • Și am văzut-o și pe doamna Firea care consideră la fel, că trebuie să-și facă campanie aruncând cu rahat în spitalul construit de societatea civilă, primul proiect de acest gen.
 • Noi avem rapoarte anuale pe site. Aș vrea să văd asemenea rapoarte și la Ministerul Sănătății și transparență, să vedem cât investesc ei.
 • Noi am cerut, de exemplu, pentru că există și un proiect de dotare cu aparate RMN în spitale, și Marie Curie a primit un asemenea aparat, dar proiectul pe care Ministerul Sănătății l-a livrat pentru instalarea acestui aparat a fost greșit, și noi am solicitat General Electric să plătim o diferență de preț, astfel încât proiectul să poată fi îmbunătățit. În senul în care ei, în proiect, aveau că se montează în camera RMN-ului aparate de tip comercial.
 • Așa ceva nu poate exista în spații medicalizate. Și atunci, noi am solicitat să punem un aparat de aer condiționat special pentru spații medicale și să plătim o diferență. Dar am cerut în același timp și contractul pe care îl are General Electric cu Ministerul Sănătății. Ni s-a spus că este secret.
 • Deci în condițiile în care ei fac contracte la secret, noi avem o transparență pe site, suntem auditați, ei totuși își doresc acești bani și pentru ce?
 • E un precedent absolut periculos și aș vrea tare mult să fie întrebată doamna ministru de aceste gânduri.

Foto: INQUAM/George Călin

22 COMENTARII

 1. […] EXCLUSIV | Ministrul Sănătății, presiuni și intimidări la adresa fondatoarelor spitalului onco… INTERVIU | Reacția lui Pintea la acuzația de intimidare, adusă de inițiatorii proiectului spitalului oncologic pentru copii Detaliile care fac legătura dintre Firea și contul de Facebook de pe care a fost lansat atacul la adresa primului spital oncologic pentru copii […]

 2. Banii nu ar trebui in nici un caz virați la stat.Numai ca acești bani nici. nu sunt privați.Prin urmare pentru cheltuirea lor in scopul pentru care au fost donati ,pentru fiecare proiect trebue organizata licitație.Dar nu licitație așa sa invit pe x dk y ci licitație deschisa pe SE ap,transparent.organizata chiar de O n G -ul cu inițiativă.Orice alta forma de așa-zisa licitație este total ilegală.Este vorba de foarte multi bani si fiind vorba de donații sunt bani publici.O instituție publica daca preste o donație indiferent ca este spital sau școală sau fe asistenta sociala trebuie sa cheltuiască avei bani doar organizând ,licitație deschisă conform legii pe SEAP.Ada ar fi trebuit făcut si aici.Si publicat transparent cine a castigat licitația pe SEAP pt.construcție cine pt.aparatură etc.Altfel nu este in regula.Toată admirația pt.cele doua doamne ,dar trebuie sa se facă totul transparent.

 3. Dacă această mizerie se va săvârși, atunci NOI toți cei care am contribuit la acest proiect PRIVAT avem dreptul să chemăm Statul Român în JUDECATĂ! Și o vom face! Și vom câștiga și le vom cere despăgubiri morale cu vârf și îndesat… Să se gândească foarte bine aceste haimanale ordinare (din imagine) înainte de a FURA și acești bani!

 4. […] Carmen Uscatu, una dintre inițiatoarele proiectului Dăruiește Viață, susține că Gabriela Firea nu e singura din barca puterii care a avut comentarii deplasate la adresa inițiativei. Ea susține că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ar vrea ca donațiile obținute să treacă la stat, potrivit Universul.net. […]

 5. Prostia ridicată la rang de MINISTRU , asta e România noastră . Dar donațiile făcute la Catedrala Neamului sau cum S-o numi ea de ce nu le-a revendicat STATUL ????? Ipocrizie și prostie cât încape . Vin alegerile , oare s-a mai deșteptat românul ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here