Planurile Rusiei față de Moldova. Ce îl face pe Putin să fie interesat de Transnistria

La scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat următoarea etapă a „operațiunii militare speciale” (așa descrie Kremlinul operațiunile militare din Ucraina – n.red.), ceea ce ar trebui să însemne „stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei”, în Transnistria au izbucnit o serie de explozii. În aceeași zi, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că trupele ruse staționate pe teritoriul Transnistriei au fost puse în deplină pregătire de luptă. Pentru a avea o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în Transnistria, portalul Meduza a vorbit cu Dionis Cenușă, colaborator al Centrului de Studii Est-Europene din Lituania, scrie onet.pl.

Meduza: La trei zile după ce Rusia a anunțat decizia de a începe cea de-a doua etapă a războiului , în Transnistria au avut loc o serie de explozii . Cine este responsabil pentru focare și de ce Rusia este atât de interesată de Transnistria?

Dionis Cenușă, politolog, expert al Centrului de Studii Est-Europene: Focarele au fost o încercare de destabilizare a regiunii , dar nu se știe cine este responsabil pentru ele. Deocamdată, Ucraina și Rusia își transferă vina una pe cealaltă.

Ce s-a întâmplat în Transnistria în zilele premergătoare focarelor și declarației Ministerului Rus al Apărării? A fost situația tensionată? Își mobilizează Rusia forțele acolo?

Nu există date clare despre activitățile de mobilizare care au loc acolo. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene spun contrariul. Este foarte important ca serviciile de informații moldovenești și ucrainene să înceapă să comunice direct, deoarece nu par să coopereze în acest moment. Atunci când oricare dintre părți face o declarație publică, aceasta intră de obicei în conflict cu cealaltă parte.

*Scenarii posibile pentru Moldova

– Care sunt celelalte scenarii posibile?

– Este greu de prezis ce se va întâmpla, dar modul în care evoluează lucrurile va depinde de mai mulți factori. Primul este progresul teritorial al Rusiei către Odesa și cât de mult rezistă Ucraina.

A doua este dacă Chișinăul și Tiraspolul (capitala autoproclamatei republici a Transnistriei – n.red.) vor putea stabili un dialog cel puțin funcțional, pentru a preveni escaladarea ulterioară. Lipsa de comunicare sau neînțelegerea este o rețetă pentru erori în procesul de luare a deciziilor.

Al treilea factor este că jucătorii internaționali ar dori ca ei să nu piardă din vedere Moldova și regiunea din jurul Transnistriei.

– Dacă armata rusă va invada Transnistria, va fi recunoscută oficial ca un atac asupra Moldovei?

– Moldova consideră deja trupele ruse desfășurate (în Transnistria – n.red.) începând cu anii 1990 drept „forțe de ocupație”. Așa că dacă pe teritoriul Moldovei vor apărea noi trupe, inclusiv în Transnistria, Republica Moldova o va considera, fără îndoială, o altă manifestare de agresiune, și deci o nouă încercare de ocupare.

*Rolul trupelor ruse în Transnistria

– Care este funcția trupelor rusești în Transnistria și de ce au cerut Națiunile Unite și Moldova îndepărtarea lor? Are armata transnistreană vreo capacitate militară?

– Trupele ruse fac parte atât din Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF este responsabilă de protecția depozitelor militare și de menținerea capacității de luptă a armatei transnistrene), cât și din Comisia mixtă de control, care include și trupe moldovenești și transnistrene. În timp ce partea moldovenească a cerut retragerea trupelor ruse, decizia finală depinde de conducerea politică a Moscovei. Rusia nu vrea să-și piardă influența în Moldova, așa că refuză să-și retragă forțele armate până când se va găsi o soluție finală care să întărească poziția Rusiei, în detrimentul integrității teritoriale a Moldovei.

– Poate Rusia să conteze în mod realist pe un depozit de muniții și un aerodrom din satul Cobasna de lângă Tiraspol?

– Stocurile militare din Cobasna sunt instabile, deoarece sunt vechi, iar aeroportul nu este într-o stare suficient de bună pentru ca Rusia să se bazeze pe ele în timpul operațiunilor la scară largă. Acest lucru nu înseamnă că nu pot fi utilizate pentru operațiuni militare mai mici dacă este necesar.

– Care sunt perspectivele pentru Transnistria în cazul invaziei Rusiei? Este adevărat că majoritatea Transnistriei sprijină Rusia? De unde vine sprijinul?

Populația regiunii este pro-rusă și probabil va lupta alături de Rusia. Dezinformarea și propaganda sovietică și rusă de-a lungul a trei decenii au lăsat o amprentă adâncă în conștiința colectivă a oamenilor.

*Sancțiunile și Transnistria

– Cum afectează sancțiunile împotriva Rusiei Transnistria?

– Sancțiunile afectează companiile și cetățenii ruși care sunt activi economic în regiune. Moldova nu a aderat la sancțiuni, dar băncile și autoritățile sale de reglementare continuă să le respecte pentru a evita „sancțiunile secundare”.

– Oamenii compară uneori așa-zisele republici populare, nerecunoscute, din estul Ucrainei cu Transnistria. Cum se aseamănă și prin ce diferă?

– Regiunea transnistreană a reușit să creeze înfățișarea unui stat, dar nu a câștigat recunoaștere internațională și nu poate supraviețui fără subvenții din partea Rusiei și diverse aranjamente suspecte. În ultimii ani, regiunea a reușit să integreze o parte a economiei sale pe piața europeană, dar doar prin funcționarea ca parte a Moldovei. Regiunea are un anumit grad de autonomie față de Moscova, ceea ce nu se poate spune despre Republica Populară Lugansk sau Donețk. Prin urmare, Transnistria a dat dovadă de un anumit nivel de neutralitate față de războiul din Ucraina, de care este dependentă, spre deosebire de cele două republici care luptă de partea Moscovei și care sunt ocupate direct de Rusia din 2014.

– Cum au fost relațiile dintre Rusia și Moldova în ultimii ani? Cum s-au schimbat relațiile dintre Moldova și Transnistria de când președintele pro-rus Igor Dodon a fost înlocuit de Maia Sandu, care a susținut Europa?

– Relațiile dintre Moldova și Rusia sunt complicate, deoarece interesele lor strategice sunt radical diferite, la fel și orientările lor geopolitice. Partidul de guvernământ al Moldovei și președintele Sandu nu sunt neapărat anti-ruse, dar politica externă a Rusiei față de Moldova poate fi văzută în mare măsură ca o încercare de a folosi Moldova și de a crea un spațiu politic favorabil forțelor pro-ruse, și nu pentru a rezolva problemele existente în țară. Societatea moldovenească este polarizată, iar fragmentarea ei este strâns legată de factori geopolitici. Rusia știe acest lucru și îl folosește în propriile sale interese strategice în țară, împotriva agendei pro-europene a partidului de guvernământ și a altor „actori” similari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here