Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european, au spus surse europene, pentru Mediafax. Candidata României a fost supusă în pealabil unui tir de întrebări referitoare la neclaritățile din declarația ei de avere.

Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles, au adăugat sursele citate.

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii Comisiei pentru Afaceri Judiciare (JURI) a PE, despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD, pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene, pentru Mediafax.

Potrivit informațiilor obținute de sursa citată, în cadrul ședinței Comisiei JURI de joi Rovana Plumb a fost întrebată cine este persoană de la care a luat 800.000 de lei și dacă aceasta are vreo legătură cu PSD.

Plumb a explicat că, potrivit legislației naționale, un candidat se poate împrumuta pentru a contribui direct la campania electorală. Ea a susținut că s-a împrumutat de la o persoană fizică, din cercul ei de cunoștințe. Acea persoană nu este membru de partid, nu este o persoană publică și a avut bunăvoința de a o împrumuta. Persoana respectivă ca re i-a acordat împrumutul nu a avut, nu are și nici nu va avea vreo legătură cu domeniul de activitate în care va activa ea, ar mai fi spus Plumb, potrivit surselor citate.

Europarlamentarul Manon Aubry, de la grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) a întrebat-o pe Plumb care este numele persoanei de la care s-a împrumutat și cum comentează faptul că între 2013-2018 a fost vizată în dosarul „Belina”, însă cercetările în cazul ei nu au mers mai departe, deoarece Parlamentul României nu a încuviințat cererea de urmărire penală formulată de procurori.

Rovana Plumb a răspuns că numele persoanei care i-a acordat împrumutul a fost transmis Comisiei JURI, precizând că va respecta prevederile Codului de Conduită.

Membri ai Comisiei juridice a PE au mai vrut să știe dacă a existat dobândă pentru împrumutul acordat, întrebare la care Plumb a replicat că acea „cunoștință a făcut un gest de solidaritate fără niciun fel de interes”, au precizat sursele europene.

La rândul său, eurodeputatul german Patrick Breyer de la grupul Verzilor a întrebat-o pe Rovana Plumb de ce nu a fost declarat împrumutul de 63.000 de lei primit de la proprietarul unui hotel din Dâmbovița. De asemenea, acesta a dorit să știe cum a returnat aceasta împrumuturi, atâta timp cât nu a avut venituri.

Plumb a spus că împrumutul a fost dat tot în contextul alegerilor parlamentare naționale și ulterior a fost rambursat.

Eurodeputatul danez Karen Melchior, de la grupul Renew Europe, a întrebat-o pe Plumb ce măsuri va lua pentru a se asigura că politicienii și partidele nu se simt îndatorați pentru împrumuturile acordate. În acest caz Plumb a invocat legea și prevederile legale.

Europarlamentarul german Axel Voss, de la grupul PPE a întrebat-o dacă există și alte împrumuturi acordate cu titlu personal pe care nu le-ați menționat în declarație. Eurodeputatul PPE a invocat decizia AEP de a nu rambursa parte din banii cheltuiți de PSD în campania la europarlamentare și cum se va plăti împrumutul luat.

Plumb a explicat că nu există alte împrumuturi personale decât cel de 800.000 euro luat de la o bancă, pentru a își construi o locuința declarată în declarația de interes). Acest împrumut are garanții imobiliare, înscrise în declarația financiară. Este vorba de o declarație pentru a asigură familiei posibilitatea de a sta mai mult de opt persoane, potrivit surselor citate.

Despre decizia AEP, Plumb a precizat că nu are cunoștință despre subiect și a rugat Comisia JURI să întrebe la PSD.

Eurodeputatul grupului Verzilor din PE Patrick Breyer a întrebat-o pe Plumb cum va plăti împrumutul, dacă AEP nu rambursează parte din bani către PSD. Referitor la împrumutul de 63.000 de lei de la omul de afaceri, Breyer a întrebat-o pe Plumb dacă „este vorba despre interesul de a avea construite străzi care să le ofere acces mai bun oamenilor la hotelul pe care îl deține”, conform surselor menționate. El a mai întrebat de ce nu se fac donații directe către partide.

Cunoștința ei este antreprenor și nu are legătură cu partidul. Acea persoană nu a lucrat pt ea și nici PSD, nu este membru de partid. Împrumutul a fost acordat în condițiile legii 334/2006”, ar fi răspuns Plumb, potrivit surselor europene.

Eurodeputatul Axel Voss a întrebat-o pe Rovana Plumb dacă cei 800.000 de euro împrumutați pentru construcția unei locuințe, au fost incluși în lista de case/locuințe, iar Plumb a replicat că „apare la locuințe”.

Nu în ultimul rând, eurdeputatul francez Gilles Lebreton de la grupul Identitate și Democrație (ID) a avut curiozitatea să afle cum se va rambursa împrumutul luat pentru campanie, care este calendarul rambursării și care este mecanismul. Rovana Plumb a explicat că acea cunoștința care i-a acordat împrumutul nu are legătură cu statul și cu partidul. Statul rambursează banii partidul, iar formațiunea politică mai departe candidatului, a mai explicat ea.

Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles, a anunțat pe Facebook, Siegfried Mureșan.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Sursa: Mediafax

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here