PNL: Suntem gata să propunem un comisar european imediat după validarea guvernului

Partidul Național Liberal este gata să propună un candidat pentru funcția de comisar european imediat ce guvernul va depune jurământul, a spus Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, pentru Politico.

De evoluțiile imprevizibile ale scenei politice românești depinde dacă Ursula von der Leyen va deveni președintele Comisiei Europene anul acesta, a scris publicația.

Deși candidații Ungariei și Franței au fost și ei respinși, iar Marea Britanie va trebui să propună un comisar, deoarece nu va ieși din UE la 31 octombrie, toate aceste țări au un guvern în funcție care poate fi trimis la Bruxelles. România nu are un executiv cu puteri depline care să vină aleagă un candidat.

Scenariul cel mai bun ar fi validare guvernului PNL săptămâna viitoare, urmată apoi imediat de propunerea unei persoane pentru postul de comisar european. Asta ar lăsa cam trei săptămâni pentru parcurgerea tuturor etapelor de confirmare a noilor candidați și de aprobare în plenul PE a comisiei von der Leyen, în condițiile în care eurodeputații ar vrea ca noul executiv european să-și înceapă activitatea la 1 decembrie.

Dar dacă guvernul PNL nu trece, totul se schimbă. În această situație, instabilitatea politică de la București ar putea amâna începerea activității noii comisii până în 2020, a scris Politico. Asta înseamnă și că Jean-Claude Juncker și comisia pe care o conduce își va prelungi mandatul.

Dacă guvernul PNL va trece, Ludovic Orban ar urma să propună un coleg de partid pentru postul de comisar european. Iar potrivit Politico, două nume au fost vehiculate: Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

Primul nu a dorit să comenteze pentru Politico speculațiile. Iar soția lui Crin Antonescu a spus că nu ar refuza, deoarece „oportunitatea de a te implica direct în crearea de legi pentru Uniunea Europeană este dorința unei întregi cariere”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here