Poate anula Rusia recunoașterea independenței Lituaniei din 1991? Edward Lucas trage un semnal de alarmă

Foto: Flickr

„Explicați semnificația Tratatului de la Polyanovka din 1634. Ce s-a întâmplat în Narva în 1704? Și cine a semnat un tratat de pace la Moscova în 1920 și de ce contează asta acum?” – scrie Edward Lucas într-un editorial CEPA.

<< Acestea nu sunt întrebări pentru un examen de istorie. Sunt probleme arzătoare de securitate națională care afectează pacea și războiul în Europa. Ele arată că gândirea imperialistă a Kremlinului depășește cu mult Ucraina. Rusia este înclinată să-și reconstruiască sfera de influență, pe baza unui mandat istoric semi-mistic. Toată lumea din cartierul Rusiei ar trebui să-și facă griji pentru asta. La fel ar trebui și aliații lor.

Adresându-se studenților la Moscova, pe 9 iunie – la cea de-a 350-a aniversare a nașterii lui Petru cel Mare – Vladimir Putin a spus, aproape zâmbind, că „destinul” său este „întoarcerea” și „fortificarea” teritoriilor cucerite de primul împărat al Rusiei. El a menționat în mod special orașul (acum-estonian) Narva, pe care Petru I l-a luat de la suedezi în 1704. Acest lucru a provocat un protest diplomatic imediat din partea guvernului estonian.

În altă ordine de idei: o moțiune înaintată Dumei Ruse ar anula recunoașterea de către predecesorul său sovietic a independenței Lituaniei în 1991. Amenințarea clară este la adresa statutului juridic și a frontierelor de stat ale Lituaniei. (Notă pentru fact-checkers: independența înainte de război a Lituaniei a fost de fapt recunoscută de Rusia sovietică în tratatul de la Moscova din 1920.)

Schimbarea pretențiilor istorice antice este un joc fără limite. Un deputat lituanian a răspuns la remarcile lui Putin citând (nu în totalitate exact) tratatul Polyanovka din 1634 pentru a susține că orașul rusesc Smolensk era de fapt lituanian.

Istoria mai recentă face și o gaură în hartă. Autoritățile letone au decis luna trecută să demoleze un memorial dedicat „eliberatorilor” sovietici într-un parc din Riga. Dispunând de un obelisc de 79 de metri înălțime și sculpturi uriașe din bronz, nu este un reper istoric – a fost ridicat abia în 1985. Dar îndepărtarea sa este potențial dezbinătoare și trezește amintiri despre „Soldatul de Bronz”, un memorial de război din epoca sovietică din Tallinn. Invocând probleme de ordine publică, autoritățile estoniene l-au mutat în 2007, provocând o criză de securitate națională: revolte, o blocare a ambasadei de la Moscova și un atac cibernetic.

Tocmai m-am întors de la Riga. Letonii sunt, deocamdată, optimiști cu privire la riscurile demolării monumentului. Kremlinul „nu are lățimea de bandă” pentru a exploata problema, spune un oficial. Etnicii ruși din țară nu vor să fie văzuți ca reprezentanți ai Kremlinului. Autoritățile îi monitorizează cu atenție pe cei cu chef de harță. Retragerea ar fi imposibilă din punct de vedere politic: alegerile se profilează, iar ștergerea semnelor fizice ale ocupației sovietice este o modalitate tangibilă de a exprima dezgustul față de războiul lui Putin din Ucraina.

Am învățat, cu întârziere și dureros în multe cazuri, să vedem finanțele, economia, securitatea energetică, sistemul juridic, coeziunea socială, mass-media și alte părți ale societății moderne printr-o lentilă de securitate națională. În loc să facem alegeri bazate pe cost și comoditate, acum ne gândim la rezistență și risc.

Asta ar trebui să includă și istoria: în ținuturile anistorice trilu-lilu din vestul Europei, mulți au ajuns să creadă că datele prăfuite și bătăliile de demult nu sunt treaba lor. Dar dacă adversarii noștri folosesc istoria pentru a justifica pretențiile teritoriale și războiul, este treaba noastră. Avem nevoie de o nouă disciplină a istoriei securității naționale: trebuie să înțelegem trecutul mai bine decât adversarii noștri. A ști cine a făcut ceva și cui, când și de ce, îi va ajuta pe factorii noștri de decizie să înțeleagă semnificația interpretărilor tendențioase și selective ale trecutului.

Cu cât știm mai multe despre secolele trecute, cu atât sunt mai mari șansele noastre de a-l modela pe acesta.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here