Die Welt: Avioanele oligarhilor ruși continuă să zboare prin UE, în ciuda sancțiunilor

După cum au aflat jurnaliștii de la Die Welt, de la introducerea restricțiilor în spațiul aerian al Uniunii Europene, au fost înregistrate aproximativ 30 de zboruri de avioane și elicoptere private rusești.

Avioanele oligarhilor și oamenilor de afaceri ruși continuă să zboare prin spațiul aerian al Uniunii Europene, în ciuda declarației președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre închiderea cerului pentru avioanele din Federația Rusă. Potrivit Die Welt, de la impunerea sancțiunilor împotriva oligarhilor ruși, în spațiul aerian european au fost detectate aproximativ 30 de zboruri de avioane private și elicoptere.

Publicația scrie că restricțiile de zbor funcționează doar parțial, deoarece autoritățile uneori nu pot accesa informații despre cine deține exact avionul.

Aceste zboruri sunt disponibile public pe site-urile web de urmărire a zborurilor. Există dovezi credibile că avioanele sunt deținute sau controlate de oameni de afaceri ruși, se arată în articol.

De exemplu, la mijlocul lunii martie, autoritățile britanice au reținut o aeronavă Cessna, înregistrată ca G-LATO, care a traversat spațiul aerian al UE de opt ori. Departamentul Transporturilor din Londra creditează Cessna ca aparținând miliardarului rus de petrol Yevgeny Shvidler.

Se mai spune că pe 28 februarie, a doua zi după introducerea interdicției, la ora 18:20, un avion Airbus a decolat de pe aeroportul din München. Conform listei de sancțiuni a SUA, aparatul este atribuit oligarhului Alisher Usmanov. Avionul a zburat fără piedici spre Tașkent, dar niciunul dintre reprezentanții autorităților aeriene germane nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest lucru.

rute prin UE
Rute de zbor ale presupuselor aeronave rusești din 28 februarie. Sursa: Die Welt

La cerere, Administrația Federală a Aviației a contactat controlul local al traficului aerian. Agenția de Aviație din Bavaria de Sud a făcut responsabil guvernul din Bavaria Superioară. Aceștia au explicat că doar Ministerul Federal al Transporturilor poate oferi informații despre zbor. Cu toate acestea, ministerul a returnat chestiunea către Administrația Federală a Aviației. Astăzi, ministerul neagă că s-ar fi făcut vreo greșeală.

„Uneori este mai dificil să se aplice sancțiuni împotriva avioanelor de afaceri și a elicopterelor înmatriculate în afara Rusiei și deținute de companii non-ruse, din cauza lipsei de transparență a proprietății”, susține un oficial european care a menționat că, chiar și astfel de aeronave au fost retrase din circulație pe măsură ce s-au acumulat dovezi despre proprietarii lor adevărați.

El a adăugat, de asemenea, că de multe ori este dificil să identifici adevăratul proprietar din cauza utilizării companiilor fictive și a înregistrărilor offshore.

Un astfel de exemplu este o aeronavă Bombardier, înmatriculat cu indicativul T7-7AA. Aeronava este înmatriculată în San Marino și operată de o companie elvețiană. Se pare că avionul este deținut de omul de afaceri rus Albert Avdolyan. Cu toate acestea, avionul a putut zbura de la Nisa la Istanbul, pe 2 martie.

Concluzia spune că autoritățile britanice investighează mai amănunțit decât omologii lor din UE și iau măsuri mai frecvent împotriva avioanelor care ar putea avea legătură cu Rusia. La 1 aprilie, o aeronavă Gulfstream G550, aflată în drum spre Dubai, a fost reținută pe aeroportul Luton din Londra. După cum s-a dovedit, a fost folosit de Evgheni Prigojin, care este suspectat că are legături cu Putin și că finanțează PMC Wagner. După patru săptămâni, s-a stabilit că aparatul era deținut oficial de o companie cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Abia după aceea, avionul a fost lăsat să decoleze din nou.

Anterior s-a raportat că pe 3 martie, autoritățile germane au confiscat un iaht deținut de miliardarul rus Alisher Usmanov. Potrivit Forbes, iahtul a fost acostat și amenajat pentru reparații la un șantier naval din Hamburg.

La 1 aprilie, autoritățile franceze au arestat două elicoptere aparținând oligarhului rus Alisher Usmanov. Potrivit revistei Forbes, costul total al aparatelor este de 26 de milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here