Politico: Cioloș susține candidata Franței pentru comisar, acuzată de corupție. Reacția lui Cioloș

Sylvie Goulard, candidata Franței pentru un post de comisar european, implicată într-un scandal de angajări fictive la Parlamentul European, ar primi sprijinul lui Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, a scris Politico.eu.

Publicația a notat că fostul premier român a vorbit cu Sylvie Goulard, fost ministru al Apărării din Franța sub Emmanuel Macron, și că a înțeles explicațiile acesteia vizavi de acuzațiile care i se aduc.

Sylvie Goulard a fost acuzată de Parlamentul European că a angajat un consilier, care nu a lucrat niciodată. Ea a returnat prejudiciul, circa 40.000 euro, iar PE a încheiat investigația. Dar Sylvie Goulard este anchetată și de procuratura franceză în acest caz.

Dacian Cioloș a spus, potrivit Politico, că în final o susține deoarece a dat dovadă că respectă valorile europene, prin returnarea banilor.

În același articol, fostul premier a spus că i-ar recomanda Ursulei von der Leyen să nu o accepte pe Rovana Plumb, deoarece nu ar fi o pro-europeană.

Declarația apare într-un articol din 12 septembrie, dar a fost remarcată de presa românească abia pe 14 septembrie.

Dacian Cioloș a reacționat pe Facebook și a acuzat voalat Politico.eu că i-au răstălmăcit cuvintele.

Pentru că au apărut mai multe știri și comentarii referitoare la poziția mea în problema candidaturilor pentru posturile de comisari europeni, vreau să fac următoarele precizări:

  1. Săptămâna viitoare, la Strasbourg, vom avea o dezbatere în grupul parlamentar din care facem parte, Renew Europe, despre pregătirea audierilor comisarilor desemnați. Vă asigur că îi vom trata în mod egal pe toți candidații. Și pe cel român, și pe cel francez, și pe cel propus de Budapesta, si pe cel trimis de Varșovia, și pe oricare alt candidat pentru un post de comisar european.
  2. Vom folosi aceleași criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene și angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului și posibilele conflicte de interese. Europarlamentarii USR PLUS vor solicita același tip de informații in cazul fiecăruia dintre candidati, pentru a putea judeca cu egală măsură.
  3. Responsabilitatea pentru nominalizări este a statelor membre. În Parlamentul European, vom trage o concluzie după audierile comisarilor desemnați. Iar aceste concluzii vor fi reflectate de vot.
  4. Legat de pozitia mea față de candidatul francez Sylvie Goulard, menționată într-un articol din Politico, precizez că vorbele mele nu au fost citate cu ghilimele. Eu am declarat că doamna Goulard trebuie să fie tratată la fel ca doamna Plumb. Am spus că am discutat cu doamna Goulard despre rezultatele anchetei făcute de Parlamentul European în cazul său, că acolo lucrurile au fost lămurite. Puteți consulta cu toții concluziile Parlamentului. Între timp, a fost demarată o anchetă judiciară în Franța și așteptăm ca doamna Goulard și autoritățile franceze să ne aducă lămuriri în acest caz.

PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, a transmis pentru G4media.ro stenograma discuției dintre șeful Renew Europe și Politico

Politico: Cât despre Sylvie Goulard?

D.C.: ”Am aceeași abordare și față de ea (față de Sylvia Goulard, făcând referire la Plumb), am avut o discuție cu ea și mi-a explicat că a respectat regulile.

Ea a respectat regulile în această problemă cu asistenții locali și a rambursat banii pentru a se asigura că nu vor fi afectate interesele financiare ale Parlamentului.

VbÎn fața specialiștilor, ea a declarat aceste activități timp de 2 sau 3 ani. Toată lumea știa, dar această problemă nu a fost menționată. Ea a respectat regulile. Cred că Parlamentul are nevoie de reguli mai stricte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here