Polonezii afectați de creșterea prețurilor la energie electrică vor fi despăgubiți. „Am făcut unele calcule care sunt de ordinul miliardelor”

Polonia ar putea pune deoparte aproximativ trei miliarde zloţi (792 milioane dolari) în bugetul pe 2021, bani ce vor fi folosiţi pentru acordarea de despăgubiri gospodăriilor afectate de creşterea preţurilor la energie electrică în 2020, a declarat, marţi, ministrul polonez al Activelor Statului, Jacek Sasin, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Autoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Energiei din Polonia (URE) a aprobat solicitările formulate de companiile energetice pentru a majora preţul energiei electrice livrate consumatorilor casnici cu aproximativ 10,5-13% pe lună în 2020, însă Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, a promis că va proteja gospodăriile de pe urma creşterii facturilor la electricitate.

Calcule de „ordinul miliardelor”

„Am făcut unele calcule care sunt de ordinul miliardelor, credem că în total va fi vorba de o sumă de aproximativ trei miliarde zloţi”, a declarat Jacek Sasin, într-un interviu acordat postului de televiziune TVN24.

Sasin a precizat că gospodăriile vor putea depune cereri pentru acordarea de despăgubiri de la guvern pentru majorarea facturilor la energie începând cu finalul acestui an.

„În cele din urmă, polonezii nu vor plăti mai mult pentru energie electrică, aşa că vom face ceea ce am promis”, a spus Jacek Sasin.

În anul 2019, preţul energiei electrice în Polonia a fost plafonat graţie unei reduceri a nivelului taxei plătite de consumatori pentru electricitate şi a tarifului de tranziţie, care se regăseşte în factura la electricitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here