Polonia spune că o baterie Patriot pe care SUA au desfăşurat-o în ţară va fi înlocuită cu una din altă parte

Sursa: Captură video

Un sistem american de apărare antiaeriană Patriot desfăşurat în Polonia va fi înlocuit cu o altă baterie din altă parte a lumii, a declarat joi adjunctul ministrului polonez al apărării, după ce presa a relatat că aceasta va fi trimisă în Ucraina, relatează Reuters.

The New York Times a relatat marţi că preşedintele Joe Biden a aprobat transferul unei baterii de rachete Patriot din Polonia către Ucraina, potrivit News.ro.

„Bateria americană va fi înlocuită cu o baterie din altă parte a lumii”, a scris adjunctul ministrului polonez al apărării, Cezary Tomczyk, într-o postare pe X.

„Polonia nu a fost de acord cu transferul bateriei poloneze. Sistemele Patriot poloneze apără cerul polonez şi acest lucru nu se va schimba”, a punctat oficialul.

Kievul şi-a îndemnat aliaţii occidentali să îi furnizeze sisteme de apărare aeriană Patriot din cauza atacurilor aeriene intense ale Rusiei.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, SUA au transferat în Polonia două dintre bateriile lor Patriot, ajutând la securizarea aeroportului din Rzeszów, care a devenit principalul centru pentru ajutorul acordat Ucrainei şi pentru oficialii care călătoresc în şi dinspre ţara aflată în război.

„Suntem o ţară-cheie pentru aprovizionarea Ucrainei şi pentru descurajarea pe flancul estic al NATO”, a spus, joi, la postul Radio Zet, şeful Biroului de Securitate Naţională (BBN) al preşedintelui Andrzej Duda, Jacek Siewiera. „Apărarea aeriană este necesară aici. Voi dori să discut acest lucru cu consilierul prezidenţial (pentru securitate naţională) al SUA, Jake Sullivan”, a adăugat oficialul polonez.

La scurt timp după aceea, ministrul adjunct al apărării, Cezary Tomczyk, şi-a publicat postarea pe X.  „Polonia nu a fost de acord să transfere o baterie poloneză”, a spus Tomczyk, părând să se refere la sistemele Patriot separate pe care Polonia le-a cumpărat de la SUA şi le-a integrat în propriile sale sisteme de apărare aeriană, notează site-ul Notes from Poland.

În luna aprilie a acestui an, preşedintele Duda a răspuns la apelurile adresate ţărilor europene de a-şi transfera sistemele Patriot către Ucraina menţionând că Polonia abia „a început construcţia unui sistem (Patriot)” şi că încă „nu are nimic de dat, chiar dacă ar vrea”.

În 2022, Germania s-a oferit să transfere o parte din propriile sisteme de apărare antiaeriană Patriot către Polonia. Guvernul polonez de atunci, al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), care între timp a plecat de la putere, a sugerat că Berlinul ar putea, în schimb, să le trimită Ucrainei. Cu toate acestea, această idee a fost respinsă, iar Patriot-urile germane au fost transferate în Polonia, aşa cum era prevăzut, deşi de atunci s-au întors în Germania.

Statele UE promit sisteme antiaeriene pentru Ucraina, dar fără angajamente concrete privind bateriile Patriot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here