Polonia va continua reforma justiției, dar va ține cont de părerile UE

sursa: Cancelaria Premierul Poloniei

Polonia îşi va continua reformele din sistemul de justiţie, dar va încerca să ţină cont de poziţia Uniunii Europene, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, conform Agenţiei Poloneze de Presă, citată de Agerpres.

„Sistemul judiciar polonez are încă nevoie de o reformă profundă. Şi vom continua aceste reforme, într-un mod care să le facă de înţeles pentru partenerii noştri din UE, dar cel mai important pentru a ne face instanţele mai eficiente”, a spus Morawiecki într-un interviu apărut miercuri dimineaţă.

Acuzaţiile că partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) diminuează independenţa sistemului judiciar au dominat dezbaterea politică din Polonia în ultimii ani şi au pus guvernul în conflict cu Bruxellesul.

Mai multe reforme judiciare implementate de PiS au fost contestate la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care a decis marţi că reformele ce reduc vârsta de pensionare a judecătorilor de la instanţele ordinare contravin dreptului comunitar.

Morawiecki a declarat că Polonia va analiza decizia „în detaliu”. El a evidenţiat totuşi că decizia a vizat o măsură legislativă care nu mai este în vigoare, pentru că a fost modificată în urmă cu peste un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here