Prejudicii de milioane de euro în dosarul CNAS. O parte din bani au ajuns la Antena 3

Foto: INQUAM/Liviu Florin Albei

Foștii președinți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea și Irinel Popescu sunt acuzați că au cerut societății HP Romania să plătească către Antena 3 370.000 de euro, către Media Consulata 165.000 de euro și către fosta firmă de avocatură Boștină și Asociații 100.000 de euro, relatează Europa Liberă.

CNAS avea un contract de achiziții cu HP România semnat încă din 2002. Ulterior, au fost încheiate mai multe acte adiționale cu respectiva firmă. În perioada 2007-2009, CNAS și HP România au convenit să renunțe la o serie de calculatoare și laptopuri prevăzute în contractul inițial și să realoce aceste sume pentru achiziția de asistență tehnică și instruire on-site la prețurile propuse de HP, fără organizarea vreunei proceduri de achiziție publică.

În baza acestor acte adiționale, HP România SRL a facturat și introdus la plată către Casa Națională de Asigurări de Sănătate servicii de asistență tehnică și instruire on-site în valoare totală de aproximativ 22,5 milioane euro , la un preț unitar de 804 euro/zi-om fără TVA (respectiv 956,76 euro/zi-om, TVA inclus) în cazul serviciilor”, se arată în rechizitoriul obșinut de Europa Liberă.

Potrivit documentului amintit, HP România nu a prestat serviciile descrise în actele adiționale ci le-a subcontractat unei alte firme IT. Prețul a fost de 500 euro/zi per fiecare om care s-a ocupat de învățarea sistemului informatic de către angajații CNAS.

În realitate, cea mai mare parte a serviciilor care au făcut obiectul actelor adiționale au fost de o complexitate redusă (respectiv de introducere date în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) sau asistarea angajaților caselor de sănătate în timp ce aceștia introduceau datele), complexitate care nu justifica plata unor tarife de 804 euro/zi/om sau 760 euro/zi/om (respectiv 956,76 euro/zi-om și 904,4 euro/zi om, TVA inclus). Acest fapt rezultă atât din declarațiile mai multor persoane audiate în cauză, care au prestat efectiv aceste servicii (unele dintre acestea fiind absolvenți de liceu sau având altă pregătire profesională decât IT), precum și din faptul că subcontractantul a dat la rândul său o mare parte dintre serviciile de asistență și instruire către alte 26 de firme la tarife cuprinse între 70 de euro/zi-om și 200 de euro/zi-om”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii au observat că prețul achitat de CNAS pentru o zi de muncă prestată de un singur om trimis de HP este apropiat de prețul unui terminal de acces – calculator, laptop, etc.

În același timp, se remarcă faptul că tarifele achitate pe zi-om de CNAS au condus la plata unor sume de peste 18.000 de euro pe lună aferente fiecărei persoane, în condițiile în care serviciile prestate nu erau de o complexitate mare și au fost prestate inclusiv de persoane care nu aveau vreo pregătire IT (fiind absolvenți de liceu, studenți sau absolvenți ai unor facultăți de alt profil, plătiți în realitate cu salarii de 2.000 de lei pe lună)”, se mai arată în document.

Prin aceste acte adiționale, HP România a renunțat să mai livreze 18.131 de calculatoare și laptopuri, la un preț de 927 de euro bucata fiecare, precum și la servicii de mentenanță și remediere software aferente fazei OPERATE pentru 43 CJAS.

Actele adiționale susmenționate nu prezintă niciun fel de justificare pentru excluderea acestor livrabile, se mai arată în actul de acuzare al DNA.

Anchetatorii mai arată că Vasile Ciurchea, președinte al CNAS în perioada 2007 – 2008 – când au fost semnate cele mai controversate acte adiționale ale contractului – a adus CNAS un prejudiciu de 6.055.981 euro fără TVA după ce nu a organizat licitație.

Articolul integral – AICI.

1 COMENTARIU

  1. Si ce dacă??..chiar credeti ca justiția din românia va face dreptate??.un căcat pe băț, s-a furat în românia cat china, cine nu a vrut a furat din țară asta de arahat..ba nu vine dracului cineva să fura românia de pe harta europei ,să dispară odată…sa n-o mai găsească nici dracu’.
    Oricum nemții ne-au scos de pe harta europei, au tras marea neagră peste românia…cauti țara și găsești o mare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here