Premierul albanez Edi Rama, la capătul răbdării: Albania „nu poate să plângă la poarta Europei”

Foto: Edi Rama/ Facebook

Albania va continua să avanseze pe drumul statului de drept şi al reformelor, indiferent dacă Uniunea Europeană decide sau nu începerea negocierilor de aderare, pentru că „nu poate să stea şi să plângă la poarta Europei”, afirmă premierul albanez Edi Rama, într-un interviu acordat agenţiei France Presse difuzat joi, transmite Agerpres.

„Trebuie să facem lucrurile care trebuie” indiferent de deciziile europene, acesta fiind „singura cale rezonabilă pentru viitorul copiilor noştri şi al ţării”, spune Rama în interviul care apare la scurt timp după ce Comisia Europeană a propus o înăsprire a procesului de extindere a UE.

European convins, Edi Rama, care conduce guvernul de la Tirana de şapte ani, remarcă faptul că „este clar că Europa nu funcţionează cum trebuie, suferă” şi că „este important să se schimbe, chiar şi pentru albanezi”.

„Nu trebuie să trăim încontinuu în această psihoză de a aştepta lucruri” asupra cărora ţara nu are control, mai afirmă premierul albanez, mărturisind că „nu speră nimic” legat de termenul la care ar putea începe ţara sa negocierile de aderare cu UE.

„Albania a făcut mai mult decât toate celelalte ţări pentru începerea negocierilor”

Susţinătorii extinderii europene vor ca negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord să primească undă verde înaintea summitului privind Balcanii de vest prevăzut să aibă loc în mai la Zagreb.

Cele 27 de state membre ale UE, unde opinia publică este pe alocuri ostilă primirii de state sărace, solicită din partea Tiranei să întărească statul de drept şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Albania a lansat în 2016 o vastă reformă în justiţie şi veniturile judecătorilor şi procurorilor fac obiectul unei monitorizări atente.

„Albania a făcut mai mult decât toate celelalte ţări pentru începerea negocierilor”, dar „va continua să-şi facă temele”, pentru că „nu le facem pentru UE, ci pentru noi înşine”, susţine Edi Rama.

Pentru a-şi convinge partenerii europeni de seriozitatea eforturilor sale, guvernul albanez a adoptat recent un decret vizând întărirea luptei împotriva criminalităţii ce prevede în special confiscarea bunurilor dobândite prin corupţie, menţionează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here