Premierul ceh Andrej Babis, unul dintre nababii „mafiei agricole” din UE

„Nimeni nu mă poate corupe”, spune premierul ceh Andrej Babis, subiect de intense controverse la Praga. Șeful Executivului Cehiei este protagonistul episodului doi din investigația amplă derulată de cotidianul The New York Times privind căpușarea fondurilor UE destinate agriculturii.

Andrzej Babis se alătură, în Europa Centrală, nababilor din agricultură, alături de camarila de afaceri a premierului ungar Viktor Orban.

Programul agricol al Uniunii Europene este unul dintre cele mai mari scheme de subvenții din lume, reprezentând 40% din bugetul european. În teorie, banii sunt meniți să sprijine fermierii și să ajute la dezvoltarea comunităților rurale. În practică, însă, o parte substanțială din aceste subvenții ajunge de multe ori sub „căpăstrul” diverșilor oligarhi. Premierul ceh este unul dintre „vânătorii” majori de subvenții UE.

Lobby influent

Din această ecuație agricolă nu lipsesc și armatele de lobby-iști, printre cei mai influenți din Europa, care reușesc să obțină acces la cel mai înalt nivel. Iar europarlamentarilor, de exemplu, nu le este interzis să întocmească legi chiar pentru subvențiile pe care le primesc, direcționând astfel cu maximă eficiență fondurile direct în buzunarele marilor jucători din sector, subliniază NY Times.

Așadar, „oamenii puternici care au terenuri lucrează cot la cot cu oamenii puternici din guverne”, spune Maria Noichl, un europarlamentar german care a sprijinit „Amendamentul Babis”, o lege menită să-l forțeze pe premierul ceh să apeleze la un trust independent care să-i administreze compania-gigant Agrofert pentru a preveni conflictul de interese.

Babis, acuzat de fapte de corupție, a catalogat această inițiativă legislativă drept o încercare de a pune capăt carierei sale politice. Companiile premierului ceh au încasat anul trecut cel puțin  42 de milioane de euro în subvenții agricole.

UE are în plan crearea unei procuraturi destinate exclusiv scandalurilor legate de asedierea subvențiilor.

În Cehia, Andrej Babis are în avantajul său legislația națională. Mecanismul de distribuire a subvențiilor este simplu: fermierii au dreptul la o cere de subvenție pe an. Însă o companie de talia Agrofert poate fenta ușor un asemenea regim, deoarece deține cel puțin 100 de filiale și fiecare dintre acestea poate aplica pentru subvenții.

Citiți aici investigația integrală.

Proteste ample la Praga

Mai multe zeci de mii de cehi s-au adunat marţi în centrul capitalei Praga pentru a cere demisia premierului miliardar populist Andrej Babis, acuzat de fraudă cu fonduri europene şi conflict de interese.

Manifestaţia s-a ţinut la o săptămână după redeschiderea anchetei care îl vizează Babis.

Două uriaşe manifestaţii lansând un apel la demisia lui Andrej Babis, în iunie şi noiembrie, au reunit fiecare un sfert de milion de persoane, cele mai importante proteste de la prăbuşirea comunismului în această ţară, în 1989.

Andrej Babis a respins acuzaţiile şi refuză să demisioneze.

Potrivit poliţiei, până la 50.000 de persoane au participat la manifestaţia din Piaţa Wenceslas, organizată de mişcarea „Milioane de momente pentru democraţie”.

Considerat de revista Forbes a patra avere din Cehia, Andrej Babis este suspectat că a abuzat de fonduri europene acordate întreprinderilor mici pentru a-şi construi complexul hotelier şi agricol „Cuib de barză” în apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de intrarea sa în politică.

Poliţia consideră că el a separat doar provizoriu această fermă de grupul său Agrofert pentru a beneficia de subvenţii.

Săptămâna trecută, presa cehă a publicat date confidenţiale dintr-un raport de audit comandat de Comisia Europeană, potrivit căruia cu dublul său rol de om politic şi om de afaceri, Andrej Babis se află în conflict de interese.

Raportul sugerează, de asemenea, că Agrofert ar trebui să ramburseze UE sume considerabile.

Andrej Babis a negat că ar fi comis vreo ilegalitate, afirmând că Agrofert este din 2017 administrat de două fonduri fiduciare, conform legii cehe privind conflictul de interese.

Guvernul minoritar condus de Babis şi format din ANO şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here