Premierul Ciucă, primit de Roberta Metsola la Parlamentul European. Aderarea României la Schengen, printre subiectele discutate

Inquam Photos / Octav Ganea

În cadrul vizitei de două zile pe care o efectuează la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă a fost primit, miercuri, la sediul Legislativului UE, de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, transmite Agerpres.ro.

Cei doi înalţi oficiali urmează să aibă o întrevedere în cadrul căreia unul dintre subiectele abordate va fi, cel mai probabil, şi cel legat de aderarea României la Spaţiul Schengen.

Şeful Executivului de la Bucureşti va semna şi în Cartea de Onoare a Parlamentului European.

Prim-ministrul este însoţit şi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Miercuri, experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre prezintă, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care a discutat subiecte legate de aderarea României la Spaţiul Schengen, răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, consolidarea acţiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa şi securitatea energetică, informează un comunicat al Executivului.

Potrivit sursei citate, evocând sprijinul consecvent şi activ al forului legislativ european şi al preşedintei Roberta Metsola faţă de obiectivul de concretizare a aderării României la Spaţiul Schengen până la finele anului, premierul Nicolae Ciucă a mulţumit pentru această susţinere.

„Rezoluţia adoptată recent de Parlamentul European recunoaşte pe deplin aşteptările legitime ale României privind aderarea la Spaţiul Schengen, ceea ce ne dă încredere că acţiunile consistente asumate de România privind aplicarea standardelor acquis-ului Schengen oferă baza solidă pentru adoptarea rapidă a unei decizii politice favorabile”, a declarat premierul.

Şeful Executivului român a reconfirmat şi interesul comun pentru consolidarea unităţii de acţiune şi a coeziunii Uniunii în faţa provocărilor actuale. În acest context, el şi-a exprimat aprecierea deosebită faţă de acţiunea consistentă a Parlamentului European şi faţă de viziunea pragmatică a preşedintei Roberta Metsola în favoarea unui răspuns rapid şi ferm al Uniunii în faţa războiului Rusiei din Ucraina.

„Schimbul de opinii a confirmat convergenţa de viziune privind necesitatea consolidării sprijinului robust al Uniunii, al instituţiilor europene şi statelor membre pentru avansul Ucrainei şi al Republicii Moldova în pregătirea pentru aderare, conform opţiunii lor strategice europene şi în spiritul statutului lor de ţări candidate”, arată Executivul.

Premierul Nicolae Ciucă efectuează, miercuri şi joi, o vizită de lucru la Bruxelles.

Bogdan Aurescu, despre rezoluţia din Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here