Premierul Nicolae Ciucă a informat delegaţia FMI despre decizia luată de Executiv pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale

Premierul Nicolae Ciucă a primit, joi la Palatul Victoria, delegaţia Fondului Monetar Internaţional, aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când România este membră a FMI, ocazie folosită de premierul român pentru a mulţumi reprezentanţilor Fondului pentru asistenţa tehnică şi financiară de care a beneficiat ţara noastră în toţi aceşti ani. Şeful Executivului a informat FMI despre decizia de a tăia cheltuielile guvernamentale, informează News.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a apreciat evaluările pozitive ale misiunii Fondului Monetar Internaţional, precum şi îndrumările făcute la nivelul politicilor fiscale în vederea reducerii deficitelor şi asigurării unei creşteri economice sănătoase, în contextul dificil generat la nivel european şi internaţional de efectele crizelor recente.
„M-am bucurat să văd că evaluările evidenţiază creşterea economică obţinută de România în condiţiile dificile în care ne aflăm. Acest lucru ne confirmă că măsurile pe care le-am luat în această perioadă au fost corecte şi ne oferă încrederea pentru a continua reformele şi politicile guvernamentale pe care ni le-am asumat. Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă reforme care garantează o dezvoltare sustenabilă şi eficientă”, a subliniat premierul Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat eforturile autorităţilor, în conjunctura  geo-politică şi economică actuală, de a asigura sprijin pentru refugiaţii din Ucraina şi de a creşte rezilienţa economiei la factorii externi, care au un impact important la nivelul economiei naţionale şi regionale. În acest context, şeful Executivului a evidenţiat importanţa pe care o acordă Guvernul României dezvoltării agriculturii în vederea asigurării securităţii alimentare şi investiţiilor destinate creşterii capacităţii de a produce energie electrică din resurse regenerabile şi exploatării gazului din Marea Neagră.
„România are capacitatea şi dorinţa de a deveni independentă energetic în următorii ani. Investiţiile în noi capacităţi de producţie energetică, precum şi exploatarea gazului din Marea Neagră vor asigura independenţa energetică a României şi ne vor oferi oportunitatea de a deveni un pilon important pentru securitatea energetică a Europei”, a declarat prim-ministrul
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat măsurile Guvernului în sprijinul economiei, dar şi al cetăţenilor vulnerabili, afectaţi de creşterea preţurilor şi de problemele din lanţul de aprovizionare, ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, atât pentru stimularea investiţiilor, cât şi pentru sprijinirea categoriile afectate de creşterile de preţuri la energie şi alimente.
Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, în valoare de 17,3 miliarde de lei, acordă pentru investiţii şi dezvoltare 60% din suma alocată, iar în prezent circa două treimi din acest pachet de măsuri este deja implementat. Investiţiile reprezintă un obiectiv asumat al Guvernului şi şansa unei creşteri economice sustenabile, iar anul acesta România are cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani, respectiv 88 de miliarde de lei. Prim-ministrul a arătat că Executivul abordează integrat fondurile care contribuie la dezvoltarea ţării, menţionând programele operaţionale aferente cadrului financiar multianual 2014-2020, dar şi celui pentru perioada 2021-2027, care are majoritatea programelor pregătite pentru atragerea de fonduri europene.
Ambele părţi au subliniat importanţa digitalizării, atât pentru dezvoltarea şi modernizarea economiei, cât şi pentru obţinerea unei mai bune performanţe fiscale. În acest sens, premierul României a prezentat principalele măsuri implementate şi efectele care se resimt deja în funcţionarea sistemelor de linie.
În cadrul dialogului, reprezentanţii FMI au arătat apreciere pentru eforturile făcute în sensul controlului asupra creşterii inflaţiei, dar şi a respectării angajamentelor asumate în privinţa deficitului. În acest sens, premierul a menţionat decizia luată pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale.
„Acest raport reprezintă pentru Guvernul României nu doar o fotografie de etapă pentru situaţia economică a ţării, dar şi un vot de încredere primit din partea uneia dintre cele mai importante instituţii financiare internaţionale, care cunoaşte îndeaproape evoluţia noastră din ultimii zeci de ani”, a declarat Nicolae Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here