Președintele care se autointitulează „cel mai tare dictator din lume”. Cum a devenit El Salvador un model pentru autocrații din întreaga lume

Sursa: Wikipedia

Președintele Nayib Bukele epuizează democrația și este aplaudat pentru asta, scrie The Economist.

<< Este o rețetă care îi face să saliveze pe autocrați. Nayib Bukele, președintele El Salvadorului, a descoperit cum să elimine restricțiile democratice, păstrând în același timp o rată de aprobare de 80-90%. Unul dintre ingrediente este măiestria sa în domeniul social media. Principalul ingredient este încarcerarea unui număr mare de tineri.

Din martie anul trecut, când Bukele a impus starea de urgență, a arestat peste 71.000 de persoane, echivalentul a 7% din bărbații salvadorieni cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani. Orice persoană suspectată de legături cu o bandă criminală poate fi aruncată într-o închisoare aglomerată – pe termen nelimitat. Sunt necesare puține dovezi: un tatuaj suspect sau o acuzație anonimă sunt suficiente. Cei reținuți vor avea în cele din urmă procese adecvate, insistă guvernul, dar până acum au avut parte doar de audieri superficiale, uneori cu sute de suspecți care apar simultan în fața unui judecător. Bukele celebrează brutalitatea, postând pe Twitter fotografii cu suspecți încătușați, pe jumătate dezbrăcați și înghesuiți mai rău decât găinile în fermele avicole.

Liberalii indignați se văd nevoiți să recunoască faptul că represiunea sa a adus unele beneficii, scrie The Economist. Cel mai lăudat este o scădere a ratei omuciderilor, de la 51 la 100.000 de locuitori în anul dinaintea preluării mandatului de către Bukele în 2019 la 18 în 2021 (înainte de începerea stării de urgență) și la doar opt anul trecut.

Mai important, el a schimbat echilibrul fricii în cartierele pline de violențe din El Salvador. Înainte, dacă un gangster cerea bani pentru protecție, civilii plăteau sau riscau un glonț. Puțini apelau la poliție, deoarece gangsterii erau rareori condamnați fără mărturii, pe care aproape nimeni nu avea curajul să le ofere. Acum, gangsterii sunt cei care sunt speriați. Știind că un pont anonim îi poate trimite după gratii pe termen nelimitat, cei care sunt încă în libertate se ascund. Absența lor a îmbunătățit nenumărate vieți. Un studiu realizat în 2016 a constatat că costul anual al violenței comise de bandele de infractori în El Salvador a fost de 16% din PIB. Astăzi, cartierele sunt calme, iar oamenii de afaceri au adunat optimismul necesar pentru a deschide noi magazine. De aici și popularitatea de vedetă rock a lui Bukele.

Cu toate acestea, eliminarea procedurilor judiciare are costuri care vor fi mai mari decât aceste beneficii. În primul rând, un număr incalculabil de nevinovați au fost închiși. Familiile lor se strâng în fața închisorilor, disperate să afle vești despre cei dragi. (Guvernul a eliberat 6.000 de persoane până în prezent, dar nu pare să se grăbească să-și recunoască greșelile).

Într-un mod și mai insidios, Bukele a acumulat puteri pentru a deschide calea pentru represiunea sa și apoi a folosit-o ca scuză pentru a forța și mai mult. El a menținut țara în stare de urgență timp de peste un an. A eliminat judecătorii care i se opuneau. Acum micșorează parlamentul și modifică regulile electorale pentru a consolida majoritatea partidului său. Intimidează presa: o nouă lege prevede pedepse cu închisoarea de 10-15 ani pentru jurnaliștii care repetă mesajele bandelor și răspândesc „neliniștea”. Acest lucru ar putea viza pe oricine relatează în mod critic despre politica sa privind criminalitatea. În continuare, Bukele promite că va lua măsuri drastice împotriva corupției. Dacă va aplica aceleași reguli privind dovezile în cazul infracțiunilor cu guler alb, va avea un instrument puternic pentru a-și închide adversarii. El Salvador pare din ce în ce mai mult un stat polițienesc.

Unii critici consideră că represiunea sa este nesustenabilă. Încercările anterioare de a zdrobi criminalitatea prin forță brută au eșuat în El Salvador și în alte părți. Legăturile dintre bande se vor întări în spatele gratiilor, astfel încât deținuții vor provoca haos atunci când vor fi în cele din urmă eliberați.

Dar dacă nu vor fi eliberați? Represiunea lui Bukele este diferită de cele anterioare. El a închis mult mai multe persoane și, aparent, intenționează să le rețină până când vor îmbătrâni. Acest lucru va fi costisitor, dar el caută să strângă bani zgârcindu-se la mâncarea deținuților și îndemnând familiile acestora să contribuie cu bani. El mizează pe faptul că alegătorilor le pasă mai mult de străzile sigure decât de noțiuni abstracte precum statul de drept. În vreme ce adversarii săi politici îi reproșează că a călcat în picioare drepturile omului, următorul său slogan electoral se scrie de la sine: votați-mă sau gangsterii vor fi eliberați.

Bukele se apropie de sfârșitul primului său mandat de președinte; partidul său spune că va candida din nou în februarie. Constituția îi interzice să aibă mandate consecutive, dar el a pus la cale o soluție alternativă de factură putinistă: va instala un președinte interimar pentru câteva luni și apoi va reveni. Constituția interzice în mod clar un al treilea mandat, dar nici acest lucru nu îl poate opri. Un oficial apropiat de Bukele a declarat pentru The Economist că nu există nicio posibilitate ca acesta să candideze pentru un al treilea mandat, „până acum”.

Reputația celui care se autointitulează „cel mai tare dictator din lume” se răspândește. Adepții statului de drept îl dezaprobă; alții îi studiază formula. Hondurasul a declarat stare de urgență pentru a lupta împotriva criminalității. Candidatul establishment-ului pentru alegerile prezidențiale din Guatemala de luna viitoare promite să construiască o închisoare uriașă. Un candidat la președinția Ecuadorului îl laudă pe Bukele. La fel fac și unii republicani din Statele Unite. Metodele sale sunt potrivite pentru a fi copiate oriunde există o criminalitate ridicată și instituții slabe, din Africa de Sud până în Papua Noua Guinee. Ele ar putea înclina astfel de locuri spre autocrație.

Politicienii democrați de pretutindeni ar trebui să fie atenți. Atunci când nu reușesc să se lupte cu criminalitatea în mod legal, cu o poliție finanțată corespunzător și cu tribunale curate și eficiente, îi invită pe demagogi să facă acest lucru în mod ilegal. În ceea ce-i privește pe salvadorieni, dacă îl vor realege pe Bukele în februarie, așa cum pare probabil, acesta va avea încă cinci ani la dispoziție pentru a dărâma gardurile democratice ale țării. Și dacă într-o zi se vor plictisi de el, le va fi greu să scape de el.>>

Arestarea lui Igor Girkin s-a lăsat mult așteptată. Va fi acesta sfârșitul ucigașului de carieră?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here