Preşedintele Columbiei: SUA ruinează economiile din întreaga lume

Sursa: Facebook

Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a afirmat joi că Statele Unite ruinează economiile din întreaga lume prin creşterea dobânzilor, transmite AFP, potrivit Agerpres.ro.

„Statele Unite sunt pe cale de a ruina practic toate economiile lumii”, a spus el în timpul unei întâlniri cu responsabili şi locuitori ai oraşului Turbo (nord-vest).

În opinia sa, ţările sunt ameninţate de recesiune şi de „rata mare a dobânzii” stabilită de Rezerva Federală americană (Fed) care atrage „capitalurile ţărilor sud-americane”.

Statele Unite iau decizii pentru a se proteja, uneori fără să se gândească la ce vor implica acţiunile lor. Economia naţiunilor latino-americane se goleşte (…) Monedele noastre se depreciază, nu doar pesoul columbian”, a avertizat el.

Primul preşedinte de stânga al Columbiei, Gustavo Petro a prezis o criză globală, printre altele, din cauza a ceea ce el a numit „războiul gazului” din Europa, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Pentru a lupta împotriva inflaţiei, Fed şi-a majorat dobânzile de referinţă de cinci ori din martie, trecându-le de la intervalul 0-0,25% în care se aflau din martie 2020, la 3,00-3,25%.

În consecinţă, datoria în dolari a Columbiei ar putea creşte accelerat şi o scurgere de capital ar putea avea loc datorită perspectivei investitorilor de a obţine un profit mai mare, estimează analiştii.

De la începutul anului, moneda columbiană s-a depreciat cu 16% faţă de dolar. În Columbia, un dolar valorează 4.700 de pesos, ceva nemaivăzut până în prezent, scrie AFP.

Joe Biden a anunţat miercuri un plan de a vinde 15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale SUA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here