Preşedintele Macron anunţă stare de urgenţă în Noua Caledonie, după revoltele soldate cu trei morţi

Sursa: Flickr

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis miercuri să declare „stare de urgenţă în Noua Caledonie, în urma revoltelor în cursul cărora au fost ucise trei persoane şi un jandarm a fost „foarte grav rănit”, a anunţat cancelaria prezidenţială, informează AFP, citată de Agerpres.

„Toate violenţele sunt intolerabile şi vor face obiectul unui răspuns implacabil pentru a asigura întoarcerea la ordinea republicană”, se adaugă în comunicatul de la Elysee, publicat după o reuniune de criză a Consiliului pentru apărare şi securitate naţională consacrată situaţiei din arhipelagul francez din Pacificul de Sud.

„Preşedintele Republicii a amintit necesitatea reluării dialogului politic”, menţionează comunicatul preşedinţiei franceze.

Decretul privind starea de urgenţă urma să fie adoptat oficial de consiliul de miniştri în cursul după amiezii.

Trei oameni au murit şi mai multe sute au fost răniţi în noaptea de marţi spre miercuri, în a doua seară de revolte în Noua Caledonie, în timp ce la Paris deputaţii votau o revizuire constituţională care a declanşat furia mişcării de independenţă. Revoltele au izbucnit luni, când Adunarea Naţională franceză dezbătea un proiect de lege care le acordă miilor de cetăţeni francezi stabiliţi în arhipelag de cel puţin 10 ani dreptul să voteze şi, prin aceasta, mai multă influenţă politică.

Adunarea Naţională a adoptat reforma în cursul nopţii, cu 351 voturi pentru şi 153 împotrivă. Textul mai trebuie să primească trei cincimi din voturile deputaţilor şi senatorilor ce se vor reuni în Congres la Versailles ‘înainte de sfârşitul lui iunie’, potrivit preşedintelui Macron. Partizanii independenţei spun că acesta riscă să dilueze şi mai mult votul poporului autohton kanak.

Pentru Paris, Noua Caledonie este importantă din punct de vedere geopolitic, militar, precum şi datorită zăcămintelor de nichel. Teritoriul, situat la circa 1.200 km est de Australia şi unde trăiesc în jur de 270.000 de locuitori, a obţinut o autonomie extinsă prin Acordul de la Nouméa.

Locuitorii au votat să rămână parte a Franţei în fiecare din cele trei referendumuri pe tema independenţei, în 2018, 2020 şi 2021. Cu toate acestea, mişcarea proindependenţă a boicotat ultimul referendum şi a anunţat că nu îi va accepta rezultatul.

Într-o declaraţie comună, principalele partide pro-independenţă, dar şi loialiste din arhipelag au lansat miercuri un „apel la calm şi raţiune”.

„În pofida situaţiei insurecţionale pe care o traversăm de 48 de ore şi pentru că suntem chemaţi să continuăm să trăim alături unul de altul, lansăm un apel solemn către întreaga populaţie la calm şi raţiune”, se arată în declaraţie.

VIDEO | Trei gardieni, ucişi în timpul mutării unui deţinut în nord-vestul Franţei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here