Preşedintele Serbiei acuză Ucraina şi o ţară UE de ameninţări false cu bombă la adresa companiei aeriene Air Serbia

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat Ucraina şi o ţară neidentificată a Uniunii Europene (UE) că se află în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă la adresa avioanelor companiei aeriene Air Serbia, potrivit Reuters, citată de News.ro.

De când Rusia a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie, peste o duzină de avioane ale companiei aeriene Air Serbia au fost forţate să se întoarcă la Belgrad sau Moscova din cauza ameninţărilor cu bombă, iar aeroportul din Belgrad a fost evacuat de cel puţin trei ori.

”Serviciile externe (de informaţii) din două ţări fac acest lucru. Una este o ţară membră UE, iar cealaltă este Ucraina”, a spus preşedintele sârb Vucic, duminică seara, fără a furniza dovezi în acest sens.

Într-un comunicat, Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor de Externe al Ucrainei, a respins remarcile lui Vucic drept ”fără temei” şi ”neadevărate”.
El a mai spus că Ucraina este dezamăgită de refuzul Serbiei de a se alătura sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

”Facem apel la Belgrad să susţină adevărul şi să se alăture pe deplin în sprijinul Ucrainei şi în susţinerea valorilor pe care se întemeiază Europa democratică unită”, se arată în comunicat.

Serbia, candidată la aderarea la UE, este aproape în întregime dependentă de gazele şi petrolul provenite din Rusia, şi astfel, refuză să impună sancţiuni împotriva Kremlinului şi menţine zboruri regulate către Moscova.

”Continuăm aceste zboruri literalmente din principiu, pentru că vrem să arătăm că suntem o ţară liberă şi că luăm propriile decizii”, a subliniat liderul sârb.

”Nu decideţi pentru noi când să anulăm zborurile”, a adăugat Vucic.

În ultimele săptămâni, Belgradul a votat de trei ori în favoarea rezoluţiilor Naţiunilor Unite care au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia şi au suspendat Rusia  din cadrul principalului organism al ONU pentru drepturile omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here