Președintele Turciei îndeamnă la o ”pace echitabilă” în Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice cu Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la o ”pace echitabilă” în Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, a anunţat preşedinţia turcă vineri, ziua în care se marchează un an de la declanşarea ofensivei ruse, informează AFP, citată de Agerpres.

„Preşedintele Erdogan a subliniat necesitatea de a se ajunge la o pace echitabilă, pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri”, potrivit acestui scurt comunicat, în condiţiile în care liderul turc pledează de asemenea pentru relansarea acordului cerealier de la Istanbul între cele două ţări aflate în război.

„Ankara este gata să furnizeze orice tip de sprijin în acest sens”, precizează preşedinţia turcă.

În iulie anul trecut, Turcia a jucat un rol-cheie în încheierea, sub egida ONU, a unui acord cu Kievul şi Moscova ce permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

De la începutul conflictului în Ucraina, Recep Tayyip Erdogan face echilibristică între Kiev şi Moscova. Turcia a reuşit deja să reunească pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni.

În septembrie anul trecut, Recep Tayyip Erdogan i-a propus Moscovei serviciile sale de mediere, pentru a ajuta la soluţionarea crizei în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Chiar dacă Ankara furnizează Kievului drone militare, guvernul turc a refuzat să se ralieze sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei.

De asemenea, preşedintele Erdogan a avut mai multe întrevederi cu preşedintele rus Vladimir Putin, având totodată întrevederi regulate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În timpul convorbirii telefonice de vineri, liderul turc i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul şi „solidaritatea” Rusiei în urma devastatorului seism care a lovit sudul Turciei şi nordul Siriei, pe 6 februarie, şi care s-a soldat cu peste 47.000 de morţi în ambele ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here