PressOne: Mircea Geoană a plagiat în lucrarea de doctorat / Candidatul la președinție ar fi copiat rapoarte ale foștilor lideri americani Clinton și Bush

Sursa: NATO.int

Mircea Geoană, actualul secretar adjunct al NATO, este acuzat că a plagiat circa o treime din lucrarea sa de doctorat, potrivit unei investigații PressOne. 78 dintre cele 279 de pagini ar fi fost copiate fără citarea sursei. El ar fi tradus rapoarte ale foștilor președinți americani Bill Clinton și George W. Bush, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan.

Adjunctul secretarului general al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.

Subiectul central este comprimat în 1,4% din totalul lucrării, menționează jurnalista Emilia Șercan în investigația sa. Ea mai spune că în lucrare nu sunt trecute „nici măcar momentele-cheie, de manual, din etapele de aderare la NATO și UE”.

Potrivit anchetei, cel puțin 78 de pagini din cele 279 ale lucrării susținute în urmă cu două decenii au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuirea surselor.

Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush. Acestea totalizează 72 de pagini din cele 78 suspecte de plagiat.

PressOne subliniază că Mircea Geoană a folosit o tehnică de preluare neautorizată de conținut, regăsită și în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt: plagiatul prin traducere.

Cum răspunde Mircea Geoană

Într-un răspuns oferit PressOne, Geoană nu a negat categoric că ar fi plagiat porțiuni din teza sa de doctorat. El a afirmat că și-a realizat teza de doctorat „onest” și nu simte că a încălcat „regulile din vremea respectivă”.

„Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a spus Geoană.

Potrivit legislației din 2005, de la momentul susținerii doctoratului de către Mircea Geoană, originalitatea într-o teză de doctorat era condiție obligatorie, reamintește PressOne.

„N-am niciun fel de problemă în clipa în care e ceva care e demonstrat că e în afară normelor, să zic, academice de atunci. N-am nicio fel de problemă, sunt absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă”, a mai declarat Mircea Geoană în dialogul cu Emilia Șercan.

Geoană: Preşedintele României trebuie să fie deasupra partidelor / 2024 este anul independenţilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here