Prețul petrolului scade, prețul gazului în Europa atinge cel mai scăzut nivel din 2021

Prețurile globale ale petrolului au scăzut miercuri pe fondul preocupărilor legate de situația economică a Chinei, principalul importator de petrol din lume, lovită de noul val de Covid, iar prețurile gazelor europene au scăzut la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2021, deoarece vremea blândă de iarnă a redus cererea. 

Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa sunt în scădere în noul an, în condiţiile în care vremea blândă a redus cererea, transmite DPA, citată de Agerpres.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut miercuri dimineaţă la 69 euro pentru un Megawatt-oră, apoi s-au tranzacţionat la 67 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din februarie 2022, extinzând declinul din ultimele trei săptămâni. În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.

Un motiv important pentru scăderea preţului la gaze îl reprezintă temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor, ceea ce reduce consumul şi ajută Europa să evite reducerea stocurilor de gaze.

De exemplu, conform datelor operatorilor europeni ai infrastructurii de gaze EIG, nivelul general al Germaniei de stocare a gazelor naturale depăşea 90% pe 2 ianuarie. Rezervele de gaze ale Germaniei au crescut pentru a 13-a zi consecutiv, după ce anterior au scăzut timp de câteva săptămâni.

După un an 2022 extrem de volatil – costul energiei atingând un nivel record pe fondul războiului din Ucraina – piaţa a început anul 2023 mai puţin stresată. În decembrie, preţurile de referinţă la gaze au scăzut cu aproximativ 47%, Europa reuşind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.

Vremea mai caldă decât de obicei şi încetinirea cererii în industrie la final de an ar putea ajuta Europa să păstreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze până la finalul iernii. De asemenea, preţurile mai scăzute la gaze sprijină economia europeană, afectată de inflaţia ridicată.

Prețul petrolului, în scădere 

Până la ora 17:00 GMT, barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în martie era în scădere cu 4,60%, la 78,32 dolari, în timp ce omologul său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie, era în scădere cu 4,67%, la 73,34 dolari.

China se confruntă cu cea mai gravă epidemie de Covid-19 de la începutul pandemiei, ceea ce se traduce printr-o „perspectivă economică incertă pe termen scurt” pentru această țară, a declarat Craig Erlam, analist de piață la platforma de tranzacționare OANDA, citat de AFP.
Economia chineză slăbește, în pofida relaxării politicii sale „Covid zero”, a declarat Stephen Brennock, analist la PVM Energy.
Activitatea manufacturieră din China a scăzut în decembrie pentru a cincea lună consecutiv, potrivit unui indice independent publicat marți, în condițiile în care fabricile au fost perturbate de epidemii de contaminare.

Analistul consideră că „activitatea economică și cererea de petrol în cel mai mare importator de țiței din lume vor continua să slăbească pe măsură ce învață să trăiască cu virusul”.

La începutul lunii decembrie, Beijingul a pus capăt politicii sale draconice „zero Covid”, care includea teste pe scară largă, o monitorizare strictă a călătoriilor și carantine și închideri obligatorii atunci când erau descoperite cazuri.

Aceste măsuri, care au izolat în mare măsură China de restul lumii, au dat o lovitură puternică celei de-a doua economii a lumii. Însă ridicarea bruscă a restricțiilor sanitare a dus la noi epidemii, ceea ce perturbă, de asemenea, viața economică a țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here