Prima lună de război – fronturile din Ucraina sunt ”practic înghețate”

Sursa: Twitter

Pe cele mai multe secţiuni ale fronturilor deschise de Rusia după lansarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie trupele ruse nu mai au acum suficiente resurse pentru a continua înaintarea, a susţinut joi un consilier prezidenţial ucrainean, potrivit agenţiei DPA, citată de Agerpres.

Fronturile sunt ”practic îngheţate” şi ofensiva rusă se află ”practic într-un punct mort”, a spus consilierul Oleksii Arestovici, făcând referire la evaluări ale Statului Major al armatei ucrainene, el adăugând că nu înţelege cum unii şi-au putut imagina că armata rusă ar fi fost în stare să cucerească Kievul în trei zile.

Armata rusă se confruntă tot mai mult cu probleme legate de combustibil, raţii alimentare şi muniţii, ”ocupantul este înfometat şi desculţ”, a mai susţinut acelaşi politician ucrainean, corectitudinea afirmaţiilor sale neputând fi verificată.

Totuşi, a adăugat el, atacurile ruse continuă în oraşul Izium din regiunea Harkov, în regiunea Doneţk în oraşele Marinca şi Mariupol şi lângă Herson. Pe alte fronturi, mai spune consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, ruşii au trecut de la ofensivă la defensivă.

Comandantul Districtului Militar Est al Rusiei, generalul Alexandr Şaiko, a inspectat joi trupele ruse aflate la circa 30 de kilometri de capitala ucraineană Kiev, din jurul căreia armata rusă a fost nevoită să dea înapoi în unele sectoare în faţa contraatacurilor ucrainene, relatează agenţiile EFE şi Reuters citând anunţuri diferite ale celor două părţi, în timp ce AFP semnalează lupte în jurul capitalei.

”Toate unităţile în situaţie de luptă au acţionat corect. Cred în voi şi sunt sigur că vom încheia cu succes această operaţiune”, a spus respectivul general rus la faţa locului, unde a decorat mai mulţi militari ruşi într-o ceremonie transmisă la televiziunea publică rusă.

Potrivit unui anunţ al Ministerului rus al Apărării, decorarea s-a desfăşurat pe poziţiile cele mai avansate ale armatei ruse în regiunea capitalei ucrainene, la circa 30 de kilometri de Kiev, unde generalul Şaiko a venit pentru a repartiza misiunile şi a observa situaţia pe teren.

La patru săptămâni de la începerea invaziei asupra Ucrainei, trupele ruse încă încearcă să realizeze o manevră de încercuire a Kievului, dar fără succes în faţa rezistenţei înverşunate a armatei ucrainene. Aceasta din urmă a efectuat în ultimele zile contraatacuri în urma cărora a recuperat unele zone şi mici localităţi preluate anterior de armata rusă.

”În unele sectoare, inamicul a fost împins înapoi mai mult de 70 de kilometri, în alte sectoare inamicul se află la o distanţă de 35 de kilometri” de Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik. Fără a prezenta dovezi, acesta a mai spus că Rusia a trimis în Belarus echipamente militare suplimentare în sprijinul trupelor ruse din regiunea Kiev.

Zeci de persoane au fugit joi din calea luptelor din jurul Kievului într-o zonă despre care armata ucraineană afirmă că a recuperat-o, au transmis de acolo jurnalişti ai AFP.

Conform acestora, dueluri intense de artilerie grea au fost auzite dinspre Irpin, o suburbie la nord-vest de Kiev, şi coloane de fum au fost văzute în acea zonă. Locuitorii din Irpin sunt transportaţi în afara localităţii cu vehicule ale serviciilor de urgenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here