Prima zi de recrutare în Rusia. Bărbații au avut o oră să-și împacheteze lucrurile și să se prezinte la centrele de recrutare

Prima zi a primei mobilizări din Rusia de la cel de-Al Doilea Război Mondial a produs momente emoționante la centrele de recrutare și chiar semne de protest, scrie The Guardian.

Bărbații au avut o oră să-și împacheteze lucrurile și să se prezinte la centrele de recrutare. Femeile plâng în timp ce și-au trimis soții și fiii să lupte în războiul Rusiei din Ucraina.

O somație a fost transmisă oamenilor eligibili la miezul nopții. Și învățătorii au fost forțați să împartă anunțuri de recrutare. O femeie dintr-un mic sat din regiunea Zakamensky din Buriatia, în estul Siberiei, a declarat că a simțit prima dată că ceva nu este în regulă când câinii au început să latre la miezul nopții.

Într-o comunitate de 450 de persoane, șeful satului mergea din casă în casă, căutând să împartă peste 20 de avize de recrutare. În timp ce oamenii se adunau înainte de a pleca a doua zi dimineață, a spus ea, unii au băut vodcă, în timp ce alții s-au îmbrățișat și și-au urat unii altora să fie în siguranță. Femeile plângeau și își făceau semnul crucii lângă micul microbuz care îi ducea pe bărbați departe.

„Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare de 100%”, a declarat Alexandra Garmazhapova, președinta Fundației Free Buriatia, un grup de activiști care a relatat despre proiectul din regiunea cu același nume din sudul Siberiei, în estul lacului Baikal.

În ciuda asigurărilor că Rusia va căuta în special bărbați care au servit recent în armată și care au experiență de luptă, activiștii au dezvăluit o serie de cazuri de bărbați în vârstă de 50 de ani care au primit avize de recrutare.

O femeie a declarat că o rudă în vârstă de 52 de ani a primit o înștiințare cu puțin timp înainte ca președintele să anunțe recrutarea în ziua precedentă.

Yanina Nimayeva, o jurnalistă din Ulan-Ude, în Buriatia, s-a plâns că soțul ei, în vârstă de 38 de ani, a primit o notificare de recrutare, deși nu a servit niciodată în armată.

„Nu ai cinci copii?”, l-au întrebat ei. Soțul meu a râs și a spus ‘da, cinci copii’. ‘Ei bine, OK, așteaptă actele de recrutare'”, a spus ea.

„Am înțeles că avem o cotă. Republica noastră trebuie să adune 4.000 de soldați”, a declarat Nimayeva într-un videoclip adresat guvernatorului regional. „Dar trebuie respectați anumiți parametri și principii ale acestei mobilizări parțiale”.

În timpul unui interviu televizat de miercuri, Shoigu a declarat că Rusia va viza 300.000 de recruți, în principal cei cu experiență militară recentă. Dar numărul real dintr-un ordin semnat de Putin este secret.

Unii cred că ar putea fi mult mai mare. Ziarul rusesc independent Novaya Gazeta Europe a relatat că o sursă din administrația prezidențială a declarat că Rusia urmărește să înroleze în armată mai mult de 1 milion de persoane. Această informație nu a fost confirmată de alte instituții de presă.

Mulți recruți se află în republicile minorităților etnice ale Rusiei, întărind sentimentul că țara s-a bazat în mod disproporționat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina. Aceste regiuni au suferit, de asemenea, un număr disproporționat de morți și victime în urma războiului.

În Neryungri, al doilea oraș ca mărime din Sakha, cunoscut și sub numele de Yakutia, imagini video par să arate zeci de bărbați adunați pe stadionul de fotbal Gornyak și urcați în autobuze cu destinația centrelor de recrutare, în timp ce membrii familiei își luau rămas bun în lacrimi. Mulți dintre bărbați păreau să aibă între 30 și 40 de ani.

„Au dat deja ordin de recrutare muncitorilor din Kolmar și Mechel” (două mari companii miniere cu operațiuni în regiune), a spus activistul care a postat videoclipul. „Se dădeau ordine de recrutare toată noaptea.”

În Daghestan, un videoclip arată cum oamenii se confruntă furioși cu un oficial care argumentează în favoarea proiectului la un centru de recrutare.

Oficialul a spus că fiul ei luptă în Ucraina din februarie.

„Lupți pentru viitorul copiilor voștri”, a strigat femeia, care nu a fost identificată, în fața mulțimii, în fața unei clădiri municipale.

„Nu avem un prezent, despre ce fel de viitor vorbești?” a răspuns un bărbat din mulțime.

*Ordine de recrutare pentru protestatari

La Moscova, sute de oameni s-au adunat pentru a protesta pe strada Arbat, din centrul orașului, după ce Putin a anunțat mobilizarea. Se pare că ofițerii de poliție au început să dea ordine de recrutare celor pe care i-au reținut la protest.

Printre aceștia s-a numărat și Artem Krieger, un tânăr reporter pentru postul de știri Sota Vision, care a fost reținut în ciuda faptului că era acolo pentru a acoperi protestele.

„Toți bărbații, absolut toată lumea, au primit ordin de recrutare”, a spus Krieger în timpul unui interviu pentru TV Rain, din spatele unei dube de poliție. Acesta a inclus bărbați care nu au servit niciodată în armată, a spus el, cărora li se cere acum să apară la centrele lor de recrutare locale.

Într-o convorbire telefonică cu jurnaliştii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a părut să confirme că poliţia transmitea proiecte de înştiinţare deţinuţilor. „Nu încalcă legea”, a spus el.

Amploarea mobilizării în toată Rusia este uluitoare. Un videoclip a arătat mai mult de 100 de potențiali recrutați, aliniați în spatele unui avion An-12, pe un aeroport din Khurba, din regiunea Khabarovsk, din estul îndepărtat.

În Buriatia, activiștii au spus că nu au înțeles de ce oficialii locali recrutau atât de agresiv, studenții de la universitățile locale primind ordine de recrutare în timp ce stăteau în clase.

O idee a fost că guvernatorul local era dornic să-și îndeplinească cotele „ca un școlar înaintea profesorului Putin”, a spus Garmazhapova.

O altă teorie, a spus ea, a fost că recrutarea a fost făcută pentru a „pedepsi Buriatia”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here