Primul atac USR-PLUS la un ministru PNL | Cioloș: Seninătatea doamnei ministru Anisie ne dă fiori

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Primul atac USR-PLUS la adresa unui ministru PNL a venit chiar din partea lui Dacian Cioloș. Șeful PLUS, pe Facebook, a criticat „seninătatea” cu care ministrul Educației, Monica Anisie, a tratat rezultatele proaste ale testelor PISA. Aceasta a spus că, deși scorurile sunt mai slabe ca în 2012 și 2015, situația nu trebuie neapărat să îngrijoreze.

„Comentând situația, ministrul Educației, Monica Anisie, ne spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm. Că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață. Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori.

Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață, dar ministrul Educației ne spune să stăm liniștiți, pentru că elevii știu. În fapt, este o tragedie: elevii români învață după un curriculum care nu are legătură cu viața reală. Dincolo de resurse, de finanțarea învățământului, de baza materială precară, de numărul de copii dintr-o clasă, rezultatele de la Testele PISA țin de modul în care profesorii reușesc să-i facă pe elevi să creadă că sunt capabili să rezolve probleme din viața reală.” a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Fostul premierul tehnocrat face apel la un pact „adevărat” pentru educație, deoarece manualele sunt depășite, materiile se predau ca acum 30 de ani iar profesorii sunt prost plătiți. Cioloș a mai afirmat că toate reformele de până acum nu au atacat cauza problemelei, anume filosofia pe care este bazat sistemul de educație.

„Nu mai putem continua cu o abordare fals competitivă în urma căreia tinerii ies din școală incapabili să-și asume proactiv un loc și un rost în societate. Cei mai mulți dintre antreprenorii cu care am stat de vorbă în ultima vreme ne spun că trebuie să-i califice pe tineri la locul de muncă, indiferent că este vorba despre absolvenți de școală generală, de liceu sau de facultate. Da, avem nevoie de un pact adevărat pe educație. Reforma învățământului din România este o urgență. Trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, căruia îi pasă de soarta acestei țări. Iar reforma trebuie făcută împreună cu cei mai buni specialiști pe care România îi are. Din țară și din diaspora.” a încheiat liderul Renew Europen.

Dacian Cioloș nu a făcut deloc referire la „România Educată”, unul dintre programele simbol ale președinției lui Klaus Iohannis.

3 COMENTARII

  1. […] Trei ani mai târziu, în contextul unei declarații a ministrului Anisie pe marginea rezultatelor la testele PISA, Dacian Cioloș s-a aătat revoltat: „Ministrul Educației, Monica Anisie, ne spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm. Că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață. Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori”. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here