Principele Nicolae a câștigat procesul din Elveția, deschis de mătușa sa, Margareta, Custodele Coroanei Române

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Miercuri, 6 octombrie, judecătorul Lionel Guignard, de la Judecătoria La Côte, l-a achitat pe Nicolae de Roumanie Medforth-Mills (cunoscut și sub numele de „Principele Nicolae al Romaniei” și „Prințul Nicolae al României”) de acuzațiile aduse de mătușa sa, Prințesa moștenitoare Margareta a României (acum „Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei” și „Margareta, Majestatea Sa Custodele Coroanei Române”), transmite Eurohistory.

<< Margareta a devenit cetățean elvețian în iunie 2017 și are dublă cetățenie româno-elvețiană. La 7 noiembrie 2017, Margareta a sunat la poliția din Vaud, când nepotul său a încercat să-l viziteze pe bunicul său, regele Mihai al României, bolnav, la casa în care regele locuia în Aubonne, Elveția. Acționând în numele tatălui său incapacitat, prințesa moștenitoare a depus acuzații împotriva nepotului ei și a susținut că Nicholas a pătruns ilegal la domiciliu când a încercat să-l vadă pe rege, pentru ultima dată. Instanța a respins aceste acuzații. În noiembrie 2017, după ce i-a fost refuzată solicitarea de a-și vedea bunicul pe moarte, Nicolaes a declarat: „Singura mea dorință era să-l văd pe bunicul meu pentru ultima oară și să-mi iau rămas bun de la el în cel mai respectuos, calm și creștin mod posibil”.

La pronunțarea hotărârii, Nicholae de Roumanie Medforth-Mills a fost prezent alături de avocații săi, Malek Adjadj și Kristina Croce. Emoționat, Nicolae și-a îmbrățișat apărătorii atunci când judecătorul a anunțat decizia favorabilă. Margareta de România a lipsit „pe motiv de boală”, fiind reprezentată de avocatul ei, Marc-Antoine Aubert. Faptul că Margareta, șefa familiei regale române, nu a putut participa la ședința de judecată din cauza bolii este curios, deoarece organizase mai multe evenimente la Palatul Elisabeta, în zilele și săptămânile anterioare pronunțării.

Curtea elvețiană a fost informată de faptul că înainte de încercarea lui Nicolae de a-l vizita pe bunicul său, la 7 noiembrie 2017, care fusese a șaptea și ultima încercare a lui Nicolae, prințul încercase anterior să-l vadă pe rege în șase ocazii diferite în ultimii doi ani, începând din 2015. În fiecare dintre aceste ocazii, lui Nicolae i s-a refuzat accesul la bunicul său.

Conștient că bunicul său, Mihai, care îi fusese ca un tată, se afla pe patul de moarte, Nicolae a încercat să intre în reședința elvețiană a familiei regale odată cu două asistente medicale. În acel moment Margareta, mătușa lui Nicolae și șefa interimară a familiei regale române, după retragerea Regelui Mihai din viața publică, în martie 2016, a chemat polițiști la proprietate. Prințesa moștenitoare a susținut că nepotul ei a agresat asistentele (o afirmație despre care s-a constatat că este falsă) și că a pătruns ilegal la domiciliu (o afirmație care a fost, de asemenea, respinsă).

Judecătorul Lionel Guignard a primit mărturii de la mai multe rude ale regretatului rege, care nu sunt menționate în relatările presei elvețiene, cum că regele Mihai le ceruse îngrijitorilor și familiei sale de mai multe ori, în acest interval de timp, să-și vadă nepotul. De fiecare dată, cererile regelui de a-și vedea nepotul, pe care Mihai îl numise moștenitor al familiei regale românești, în 2010, ar fi fost respinse de către fiica cea mare a lui Mihai, Margareta. Curtea a aflat că regele Mihai suferea de tulburări cognitive și boala Alzheimer. Problema sănătății precare a regelui și posibilitatea influențării acestuia asupra deciziei din august 2015, de eliminare a nepotului său de la succesiune, a fost discutată în instanță; cu toate acestea, judecătorul nu a pronunțat o hotărâre cu privire la această chestiune.

În hotărârea sa, judecătorul Guignard a concluzionat că „nu există nimic în dosar care să confirme că regele nu a vrut să-și vadă nepotul”. Ulterior, Nicolae al României a declarat: „Dreptul meu de a-l vedea pe bunicul meu pe patul de moarte a fost legitim”. Se pare că avocatul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei României, a respins ideea oricărei reconcilieri familiale în ceea ce îl privește pe clientul său. >>

Dacă tot îngropăm atât de mulți români, măcar să dezgropăm cauzele

 

ALEGERI ÎN FRANȚA | Echipa „din umbră” a lui Eric Zemmour. Pe lista secretă, apropiați ai extremei drepte, dar și un angajat al propagandei ruse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here