Procurori citați la Secția Specială. CSM va sesiza Comisia Europeană

Procurorul Nicolae Solomon, membru al CSM, a fost citat, luni, la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pentru a fi audiat ca martor într-un dosar din 2018 de abuz în serviciu, transmite Agerpres.

De asemenea, un alt membru al Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Florin Deac, a fost citat să se prezinte miercuri la SIIJ, pentru a fi audiat în alt dosar, care are ca obiect infracţiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, anunţă Secţia de procurori a CSM, printr-un comunicat de presă.

„La data de 13 februarie a fost citat Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, având ca obiect infracţiunile de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliţie judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea. La data de 14 februarie, a fost citat Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018, având ca obiect infracţiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliţie judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de acelaşi procuror Adina Florea”, precizează sursa citată.

Secţia pentru procurori a CSM susţine că în presă s-au scurs informaţii despre citarea celor doi membri ai Consiliului, în dimineaţa zilei de luni, înaintea desfăşurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Potrivit comunicatului, citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secţia pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în vederea ocupării funcţiilor de conducere la DNA, DIICOT şi Parchetul General, dintre care două au fost negative.

În opinia Secţiei pentru procurori a CSM, modul în care au fost citaţi Nicolae Solomon şi Florin Deac reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituţională şi anunţă că va sesiza Comisia Europeană.

„Secţia pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secţiei în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informaţiilor privind cele două activităţi procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parţial negativă a propunerilor Ministrului Justiţiei de ocupare a funcţiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secţiei, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituţională. Secţia pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoştinţă aceste împrejurări. Secţia pentru procurori va continua să-şi exercite atribuţiile constituţionale de garantare a independenţei fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său”, se afirmă în comunicatul citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here