Prognoza agro. Zonele în care seceta pedologică se va menţine moderată şi puternică

Sursa: Pexels

Seceta pedologică se va menţine moderată şi puternică la final de decembrie început de ianuarie în estul, sud-estul şi centrul Dobrogei, unde conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, potrivit prognozei de specialitate publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 30 decembrie 2020 – 5 ianuarie 2021, transmite Agerpres.

„Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Local în estul, sud-estul şi centrul Dobrogei, conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi puternică”, arată ANM.

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, ritmurile vegetative la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal în majoritatea regiunilor, iar în zonele depresionare nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua lent.

Potrivit prognozei agrometeorologice, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (35-100%). Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general medie si bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol. Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla la înfrunzire, plantele având în medie 9-13 frunze, în cea mai mare parte a ţării. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor continua stadiul de
repaus vegetativ.

În cea mai mare parte a zonelor de cultură, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi etc.) se vor putea efectua doar în zilele fără precipitaţii.

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea zonelor de cultură.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -1 şi 13 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 11 grade, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului va oscila între 4 şi 17 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar cea minimă între -6 şi 9 grade, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului superficial la suprafaţa solului.

În perioada menţionată se întrevăd ploi locale, cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here