Propunerea Ungariei de comisar, respinsă asemeni Rovanei Plumb. Ce se întâmplă acum?

László Trócsányi, propunerea Ungariei pentru postul de comisar european, care primise portofoliul politicii de vecinătate și extinderii, a suferit soarta Rovanei Plumb.

Maghiarul a fost respins de comisia pentru afaceri juridice tot din motive financiare, la fel ca și candidata propusă de PSD. Doar că în cazul lui László Trócsányi, scorul a fost mai strâns, 11 împotrivă și 9 pentru, a scris Politico.eu. Restul de 24 de candidați pentru funcția de comisar au trecut de comisia juridică a PE.

Din cauza acestor respingeri, procedura de audiere a comisarilor este blocată, până când va urma o reacție de Ursula von der Leyen.

Ce spun regulile UE în aceste situații?

Regulamentul privind aproparea Comisiei este descris în regulamentul de procedură al PE, anexa VII.

Partea I    – Aprobarea de către Parlament a colegiului Comisiei în ansamblu

Articolul 2 : Examinarea declarației de interese financiare

(1)   Comisia competentă pentru chestiuni juridice examinează declarațiile de interese financiare și evaluează în ce măsură conținutul declarației făcute de un comisar desemnat este exact și complet și dacă este posibil să se deducă un conflict de interese.

(2)   Confirmarea de către comisia competentă pentru chestiuni juridice a absenței conflictelor de interese constituie o condiție prealabilă indispensabilă pentru organizarea audierii de către comisia competentă pentru subiectul în cauză. În lipsa confirmării, se suspendă procedura pentru numirea comisarului desemnat și se aplică procedura prevăzută la alineatul 3 litera (c).

(c)   în cazul în care comisia competentă pentru chestiuni juridice constată existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese financiare sau în urma primirii informațiilor suplimentare din partea comisarului desemnat, comisia pregătește recomandări pentru soluționarea conflictului de interese;

printre recomandări se pot număra renunțarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către Președintele Comisiei;

în cazuri mai grave, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, în ultimă instanță, comisia competentă pentru chestiuni juridice poate concluziona că comisarul desemnat nu își poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită; ulterior, Președintele Parlamentului îl întreabă pe Președintele Comisiei ce alte măsuri intenționează să adopte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here