Numele României, implicat într-un scandal internațional de contrabandă

Numele României a fost implicat într-un scandal internațional de trafic cu solzi de pangolin, foarte valoroși pe piața neagră pentru presupusele proprietăți curative conform medicinei chineze. 
1200 de kilograme de solzi au fost capturate în vară pe aeroportul internațional din Istanbul. Cutia în care erau ascunse plecase din oraşul congolez Goma şi urma să ajungă în România via Istanbul, iar pe aeroportul din Kinshasa a fost îmbarcată în locul unui transport declarat de mobilă.

În cadrul acestei anchete, au fost audiați vineri responsabili ai serviciului vamal de pe aeroportul din Kinshasa, după ce autoritățile congoleze au fost sesizate de către biroul turc de la Interpol. Unul dintre cei audiați a relatat ce s-a întâmplat.

Potrivit RFI, citat de Agerpres, un bărbat s-a prezentat la biroul vamal de pe aeroportul internaţional din Kinshasa. 
Acest bărbat, care lucra pentru o agenţie de turism, a pretins că acţionează în numele unui presupus diplomat român aflat la sfârşit de mandat. Mandatul certificat folosit de pretinsul diplomat român fusese semnat la Luanda, în Angola, având în vedere că ambasada de acolo se ocupă și de RD Congo. 

Conform informaţiilor RFI, alţi angajaţi din cadrul aceloraşi servicii au fost arestaţi cu câteva săptămâni în urmă într-un alt caz de trafic cu solzi de pangolin şi colţi de fildeş care aveau ca destinaţie Japonia şi Vietnam.

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.

Pangolinul este declarat animal protejat începând din septembrie 2016 prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES). El a ”câştigat” titlul de neinvidiat de cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa, a scris Agerpres. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here