Suspendarea Parlamentului a fost ilegală, a decis Curtea Supremă a Marii Britanii

boris_johnson

Decizia lui Boris Johnson de a proroga Parlamentul, adică de a pune punct actualei sesiuni pentru a începe alta nouă, nu a fost legală, a hotărât Curtea Supremă a Marii Britanii.

Mai precis, tribunalul a decis că sfatul dat de premier Reginei, cea care prorogă Parlamentul, a fost ilegal așa că este lovit de nulitate și nu are efect. Decizia a fost luată în unanimitate de către cei 11 judecători al Curții.

„Parlamentul nu a fost prorogat” a spus baroneasa Hale, președintele Curții Supreme, cea mai înaltă instanță din Regat.

Prorogarea trebuia să fie pentru 5 săptămâni, o durată considerată prea mare de criticii lui Boris Johnson și, acum, de Curtea Supremă.

„Această suspendare prelungită a democrației parlamentare a avut loc în circumstanțe excepționale: schimbarea fundamentală la care urmează să fie supusă Constituția Regatului Unit la 31 octombrie. Parlamentul, dar mai ales Camera Comunelor, în calitate de reprezentanți aleși ai poporului, are dreptul să se exprime în ceea ce privește schimbarea ce urmează. Nicio justificare pentru o asemenea acțiune (prorogarea) cu un efect atât de extrem nu a fost înaintată Curții. Singura dovadă a justificării este un memorandum din partea lui Nikki da Costa din 15 august. Aici se explică de ce este de dorit ca Discursul Reginei pentru deschiderea unei noi sesiuni parlamentare este de dorit pe 14 octombrie. Nu explică de ce este necesar ca lucrările Parlamentului să fie oprite cu cinci săptămâni înainte, când perioada normală pentru pregătirea Discursului Reginei este între patru și șase zile” se arată în textul hotărârii de astăzi.

John Bercow, șeful Camerei Comunelor, a anunțat că Parlamentul trebuie să se reunească fără întârziere, ca urmare a hotârârii Curții Supreme.

Jeremy Corbyn, liderul Opoziției, a spus că Boris Johnson ar trebui să demisioneze din funcția de prim-ministru.

Parlamentul Marii Britanii și-a încheiat activitatea la 9 septembrie. Boris Johnson a argumentat că prorogarea este necesară deoarece actuala sesiune parlamentară, care a durat peste doi ani, este cea mai lungă din ultimii 350 de ani. De asemenea, a spus că orice guvern nou trebuie să deschidă o nouă sesiune, ca să-și prezinte prioritățile și obiectivele. În schimb, criticii săi au spus că prorogarea de cinci săptămâni este cea mai lungă de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Când se încheie o sesiune parlamentară, toate proiectele de lege care nu au fost votate sunt anulate. O nouă sesiune începe cu Discursul Monarhului, care citește un text scris de Guvern în care sunt enumerate direcțiile de acțiune ale executivului pentru următoarea sesiune, care a o durată obișnuită de un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here