Proteste occidentale după ce trupe ruse au fost desfăşurate în Timbuktu, în nordul statului african Mali

Soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în oraşul Timbuktu din nordul statului vest-african Mali, pentru a instrui forţele locale într-o bază abandonată de trupele franceze luna trecută, a declarat joi purtătorul de cuvânt al armatei maliene, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Guvernul din Mali a indicat în decembrie că ‘instructori ruşi’ au sosit în ţară, însă Bamako şi Moscova au oferit deocamdată puţine detalii despre această desfăşurare, cum ar fi numărul de militari implicaţi sau misiunea lor exactă.

Sosirea ruşilor a declanşat critici puternice din partea unor state occidentale, în frunte cu Franţa, fosta putere colonială în Mali.

Occidentalii spun că din aceste forţe fac parte mercenari ai grupului Wagner, pe care îi acuză de încălcări ale drepturilor omului în alte ţări.

Guvernul de la Bamako a negat prezenţa mercenarilor, afirmând că militarii ruşi se află în Mali în cadrul unui acord bilateral.

‘Avem achiziţii noi de avioane şi echipamente de la ei (ruşi). Costă mult mai puţin să ne instruiască la faţa locului decât să ne deplasăm noi acolo. Ce este rău în asta?’, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al armatei maliene.

El nu a precizat câţi ruşi au fost trimişi la Timbuktu.

Localnici au spus pentru Reuters că bărbaţi ruşi în uniformă au fost văzuţi conducând în oraş, însă nu le-au putut estima numărul.

Ministerul Apărării de la Moscova nu a fost disponibil deocamdată pentru comentarii, menţionează agenţia de presă.

Sosirea forţelor ruse în Mali urmează după desfăşurări de trupe în alte câteva zone ‘fierbinţi’ din Africa, ca parte a ceea ce analiştii apreciază ca fiind o tentativă a Moscovei de a recupera influenţa pe continent după o lungă absenţă în urma destrămării Uniunii Sovietice în 1991.

Franţa a ajutat la recapturarea oraşului Timbuktu în 2013 de la militanţii având legături cu Al-Qaeda. Retragerea Franţei din acest oraş face parte dintr-o reducere semnificativă a forţei anterioare de 5.000 de militari desfăşuraţi în regiunea Sahel pentru a lupta contra grupărilor jihadiste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here