Impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România, adoptată de Camera Deputaților

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Astfel, au fost înregistrate 307 voturi „pentru” și un singur vot împotrivă, al deputatului Dorel Căprar, fostul lider al PSD Arad, inculpat în dosarul mitei de la Direcția de Drumuri Timişoara, fiind trimis în judecată alături de foști lideri ai PSD Arad.

De subliniat că, recent, Căprar s-a înscris în PPU, partidul lui Dan Voiculescu.

Actul normativ urmează să fie transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. De asemenea, legea poate fi atacată la Curtea Constituțională anterior promulgării.


ȘTIREA INIȚIALĂ: Parlamentul decide miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul PSD este susținut și de liberali. Camera Deputaților este for decizional.

Până la această oră, se conturează o largă majoritatea pentru adoptarea legii în Camera Deputaților.

„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtată orice inechitate socială între pensionari”, a anunțat liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.

După modificarea din comisii, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% dacă sunt mai mici de 7.000 de lei, potrivit actului normativ.

„PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

USR atrage însă atenția că proiectul modificat în comisii impozitează toate pensiile, nu doar pe cele speciale. „După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de… impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.

De asemenea, reprezentanţii USR au transmis un comunicat de presă intitulat: „Test pentru Parlament. Proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor ajunge la vot”.

„La solicitarea USR, conducerea celor două Camere ale Parlamentului a acceptat ca pe ordinea de zi a plenului reunit de joi, dedicat prelungirii stării de alertă, să figureze şi proiectul USR de desfiinţare a pensiilor parlamentarilor. Este un vot important, pe care USR îl aşteaptă de aproape trei ani de zile, de când a fost depus proiectul, şi este un pas esenţial spre restabilirea echilibrului şi a corectitudinii în sistemul de pensii, astfel încât să nu mai existe categorii privilegiate, care primesc cu mult peste cât au contribuit. Votul de joi va arăta adevăratele intenţii ale partidelor pe subiectul pensiilor speciale”, a transmis USR.

Formaţiunea reaminteşte că a depus încă din mai 2017 proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor şi, până acum, ”el a fost blocat în sertarele comisiilor, toate solicitările USR de punere pe ordinea de zi, spre dezbatere şi aprobare, fiind respinse cu obstinaţie prin interpretarea abuzivă a Regulamentului şedinţelor comune”.

Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei şi un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 şi 3.500 de lei.

După adoptare, proiectul merge la președintele Klaus Iohannis la promulgare.

1 COMENTARIU

  1. Marcel Ciolacu uită de hoțiile PSD-ului, care au lăsat visteria țării goală după 3 ani de guvernare. Un gușter cu diplomă de la o facultate neacreditată. Cât mai e nevoie să răbdăm demagogia unor lepre demne de o pubelă cu gunoi menajer?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here