Publicarea datelor confidenţiale ale peste 600.000 de angajaţi pune în pericol guvernul albanez

Sursa: Pixabay

Publicarea unor date confidenţiale – precum salariile sau numărul cărţii de identitate – aparţinând unui număr de peste 637.000 de angajaţi din sectorul public şi privat pune în pericol guvernul premierului albanez Edi Rama, care a negat autenticitatea acestor informaţii, transmite EFE joi, potrivit Agerpres.

Pe conturile de Whatsapp ale albanezilor circulă o listă în Excel, datată ianuarie 2021, cu numele şi prenumele persoanelor, numărul cărţii de identitate, locul de muncă şi posturile pe care le ocupă, precum şi cu salariul pe care îl încasează. Lista include şi datele personale ale cetăţenilor străini care trăiesc şi muncesc în Albania.

După cum relatează joi presa albaneză, aceste informaţii confidenţiale ar fi putut proveni de la Direcţia Generală pentru Impozite, de la Institutul pentru Securitate Socială, de la Agenţia Naţională a Societăţii Informaţiei, sau ar putea fi vorba despre o infracţiune cibernetică.

Ministerul Finanţelor şi Economiei a dezminţit autenticitatea documentului şi afirmă că analizele preliminare arată că „nu a avut loc niciun export digital de date de bază ale salariilor în perioada ianuarie-aprilie 2021”.

Preşedintele ţării, Ilir Meta, a considerat publicarea acestor date personale drept „un act criminal care pune în pericol pacea socială” şi a cerut procuraturii să înceapă urgent o investigaţie.

La rândul său, Partidul Democrat, de opoziţie, a cerut guvernului să-şi dea demisia, deoarece îl consideră răspunzător de acest scandal care încalcă în mod flagrant – în opinia sa – datele personale protejate prin lege ale persoanelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here