Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina de Crăciun. Ucraina: E o ipocrizie, vrea doar să câștige timp

Sursa: TASS

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat joi ministrului său al apărării încetarea focului în Ucraina în zilele de 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox, după un apel lansat în acest sens de către patriarhul rus Kirill, a indicat Kremlinul, citat de AFP. Ucraina a calificat drept “ipocrizie” acest anunţ, acuzând Moscova că vrea doar “să câştige timp”.

“Ţinând cont de apelul sfinţiei sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părţi în Ucraina, începând de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, până la 24:00, în 7 ianuarie”, se menţionează în comunicatul Kremlinului.

Preşedintele rus a invitat forţele ucrainene să respecte acest armistiţiu de 36 de ore cu scopul de a da posibilitatea ortodocşilor, confesiune majoritară în Ucraina ca şi în Rusia, “să asiste la slujbele din Ajunul Crăciunului, precum şi la cele din ziua Naşterii lui Iisus”.

Această încetare a focului, prima de amploare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina în 24 februarie, intervine după un apel în acest sens din partea patriarhului Bisericii ortodoxe ruse Kirill, un susţinător apropiat lui Vladimir Putin.

Acest apel al patriarhului Kirill fusese respins de consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, care a denunţat pe Twitter joi, înaintea anunţului lui Putin, o eventuală “capcană cinică” şi “element de propagandă”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, îi ceruse şi el joi, lui Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, să instituie o “încetare a focului unilaterală” în Ucraina.

Ucraina califică armistiţiul de 36 de ore, ordonat de Putin, drept o ”ipocrizie”

Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a calificat joi drept o “ipocrizie” anunţul Kremlinului privind o încetare a focului în Ucraina, acuzând Moscova că vrea doar “să câştige timp”, relatează AFP şi Ukrinform, potrivit Agerpres.

“Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va exista un ‘armistiţiu temporar’. Păstraţi-vă ipocrizia!”, a reacţionat el într-un mesaj pe Twitter.

Într-un mesaj separat, destinat presei, Podoliak a denunţat această încetare a focului ordonată cu puţin timp înainte de către preşedintele rus Vladimir Putin, calificând-o drept “un gest pur de propagandă”.

“Rusia încearcă prin toate mijloacele să reducă cel puţin temporar intensitatea luptelor şi a loviturilor asupra centrelor sale logistice pentru a câştiga timp”, consideră consilierul preşedinţiei ucrainene.

Responsabilul ucrainean l-a acuzat pe Putin că “nu are nici cea mai mică dorinţă de a pune capăt războiului” şi că încearcă “să-i convingă pe europeni să exercite presiune asupra Kievului” în vederea unor negocieri de pace, ceea ce Ucraina a refuzat de luni de zile.

“Prin ‘negocieri’ preşedintele rus Vladimir Putin înţelege recunoaşterea de către întreaga lume a dreptului Rusiei de a pune mâna pe teritorii străine în deplină impunitate şi de a comite crime de război”, subliniază Mihailo Podoliak, citat de postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

“Rusia (reprezentată de Putin) înţelege prin cuvântul ‘negocieri’ faptul de a-i propune Ucrainei şi lumii să-i recunoască ‘dreptul de a ocupa teritorii străine’ în absenţa oricăror consecinţe juridice pentru masacrele comise pe teritorii străine”. Acest lucru este categoric inacceptabil”, a insistat Podoliak.

“Nu este necesar să răspundem iniţiativelor deliberat manipulatoare ale conducerii ruse”, a mai spus el.

La fel de categoric a fost şi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. “Ucraina nu va duce nicio negociere cu Rusia pentru un ‘armistiţiu de Crăciun’. Statul agresor trebuie să părăsească teritoriul ţării noastre”, a declarat Danilov, citat de RBC.ua.

În cursul unei convorbiri telefonice joi cu Vladimir Putin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îi propusese o “încetare unilaterală a focului” în sprijinul “apelurilor la pace şi a negocierilor între Moscova şi Kiev”.

Putin afirmase iniţial că Rusia este dispusă la un “dialog serios” cu Ucraina, cu condiţia ca aceasta din urmă să se conformeze cererilor Moscovei şi să accepte “noile realităţi teritoriale” rezultate în urma invaziei ruse declanşate la 24 februarie, adică anexarea a patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) – în afară de Crimeea.

Preşedintele turc, care se erijează în mediator al conflictului, a discutat joi telefonic şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, fără a menţiona totuşi o cerere de “încetare unilaterală a focului”.

Zelenski insistă asupra unei retrageri totale a forţelor ruse din ţara sa, inclusiv din Crimeea, înainte de orice dialog cu Moscova. În caz contrar, el promite să recupereze teritoriile ocupate prin forţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here