Putin anunţă la summitul OCS că-i consideră pe talibanii din Afganistan ”aliaţi” în lupta împotriva terorismului

Sursa: kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a prezenmtat joi o poziţie favorabilă talibanilor – în lupta împotriva terorismului -, ”pentru că orice putere este interesată de stabilitatea puterii sale şi de stabilitatea statului pe care-l conduce”, în contextul în care Rusia a fost vizată în ultimele luni de atentate teroriste, relatează AFP.

Liderul de la Kremlin a anunţat joi că îi consideră pe talibanii din Afganistanm ”aliaţi în lupta împotriva terorismului”, în contextul în care Rusia a fost vizată în mai multe atentate în ultimele luni, relatează News.ro.

”Talibanii sunt cu siguranţă aliaţii nioştri în lupta împotriva terorismului pentru că orice putere este interesată de stabilitatea puterii sale şi de stabilitatea statului pe care-l conduce”, a declarat într-o conferinţă de presă, în marja summitului Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (OCS), la Astana, în Kazahstan, Vladimir Putin.

Moscova şi-a anunţat intenţia de a retrage mişcarea talibană de pe lista rusă a ”organizaţiilor teroriste”, la peste trei ani de la revenirea talibanilor la putere în Afganistan, în contextul în care Rusia este îngrijorată de o posibilă contagiune jihadistă în Asia Centrală, o regiune a lumii pe care o consideră curtea sa din spatele casei.

Talibanii – care au relaţii istorice cu nebuloasa jihadistă Al-Qaida – se află pe această listă rusă din 2023.

Acest lucru nu împiedică însă Moscova să întreţină relaţii cu talibanii de mai mulţi ani şi să primească în mai maulte rânduri ”soli” ai talibanilor pe teritoriul rus.

Moscova se arată conciliantă de la revenirea lor la putere în august 2021, după ce aceştia s-au angajat să nu lase alte organizaţii mai radicale să se stabilească pe teritoriul afgan.

Putin a subliniat joi că talibanii ”controlează puterea” şi ”şi-au asumat anumite angajamente”.

”Sunt sigur că talibanii sunt interesaţi de asemenea ca totul să fie stabil, calm şi supus anumitor reguli în Afganistan”, a declarat el.

Talibanii aplică o interpretare ultrarigoristră a islamului şi îşi multiplică măsurile liberticide împotriva femeilor în Afganistan, o politică catalogată de către ONU drept ”apartheid de gen”.

Rusia a fost vizată în ultimele luni de mai multe atentate sângeroase, inclusiv la o sală de concert, Crocus City Hall, situată în apropiere de Moscova, soldat cu 145 de morţi, în martie, revendicat de aripa afgană a grupării jihadiste Statul Islamic (SI-K), care luptă împotriva puterii talibane.

Serghei Lavrov: Rusia îi va retrage pe talibani de pe lista sa de organizaţii teroriste

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here