Putin anunță schimbarea Constituției. Ce spune despre limitarea mandatelor prezidențiale

sursa: kremlin.ru

Vladimir Putin a anunțat o serie de schimbări ale Constituției Rusiei, astfel încât să fie întărit rolul parlamentului. Totuși, caracterul prezidențial puternic al actualei arhitecturi statele va rămâne neatins, a spus liderul de la Kremlin în discursul său în fața legislativului.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului. Astfel, legislativul va alege şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Preşedintele îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al guvernului, atribuţia de numi şefii tuturor structurilor de securitate şi îi va putea demite pe preşedinţii Curţilor Supremă şi Constituţională, a transmis Agerpres.

Propunerile de reformă expuse de Putin vizează, de asemenea, consolidarea atribuţiilor guvernatorilor regionali, interzicerea membrilor guvernului şi judecătorilor să aibă permise de şedere în străinătate şi obligativitatea ca orice candidat la preşedinţie să fi trăit ultimii 25 de ani în Rusia.

„Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică, motiv pentru care preşedintele va păstra, desigur, dreptul de a stabili obiectivele şi priorităţile guvernului”, a spus Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a menționat că este de acord cu actuala prevedere constituțională care interzice mai mult de două mandate consecutive de președinte al Rusiei. Totuși, a afirmat că această chestiune nu este una fundamentală. Actualul mandat al lui Putin expiră în 2024 și nu va putea candida din nou, deoarece este la a doua serie de două mandate consecutive. În 2008, când s-a lovit de același blocaj constituțional, Dmitri Medvedev a fost ales președinte al Rusiei pentru un mandat, în timp ce Putin a rămas prim-ministru.

Un referendum pentru adoptarea schimbărilor la Constituție ar urma să aibă loc în această toamnă, a scris presa rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here