Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu omologul său moldovean, Igor Dodon, că speră că stabilizarea situaţiei politice de la Chişinău va permite o mai bună cooperare între ţara sa şi Republica Moldova, potrivit agenţiei de presă TASS.

Suntem foarte încântaţi că situaţia din Republica Moldova s-a stabilizat, în mare. Este o oportunitate pentru dezvoltarea legăturilor noastre bilaterale”, a declarat Putin în cadrul întâlnirii.

La discuţii au participat vicepremierul rus Dmitri Kozak şi vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Vasile Şova.

Igor Dodon l-a informat pe VladimirPutin, printre altele, ți despre rezultatele recentei sale vizite la Bruxelles, notează portalul de ştiri deschide.md.

‘I-am comunicat Preşedintelui Federaţiei Ruse despre activizarea contactelor cu oficiali de rang înalt din partea celor mai importanţi parteneri externi ai ţării noastre (FR – Federaţia Rusă, n.red.-, UE şi SUA), despre rezultatele recentei întrevederi de la Bruxelles cu conducerea UE şi NATO, precum şi despre discursul pe care îl voi rosti la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU’, a scris Igor Dodon după întâlnirea cu Putin, într-o postare pe pagina de Facebook. La întrevedere a participat şi vicepremierul rus Dimitri Kozak.

În aceeaşi postare, preşedintele Republicii Moldova mai scrie că a discutat cu liderul de la Kremlin despre soluţionarea problemei transnistrene şi identificarea unui model politic eficient, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele recunoscute la nivel internaţional.

Dodon mai afirmă că a examinat cu Putin şi mai multe chestiuni legate de politica internă şi externă a Republicii Moldova, şi i-a adresat mulţumiri pentru implicarea Rusiei în evenimentele politice din iunie de la Chişinău. „Am subliniat caracterul istoric al evenimentelor ce s-au produs în ţara noastră la începutul lunii iunie şi am adresat mulţumiri părţii ruse pentru susţinerea acordată în procesul de transfer paşnic al puterii. În context, am menţionat faptul că consensul forţelor politice externe în raport cu Moldova ne oferă şanse mari pentru dezvoltarea ţării, precum şi pentru realizarea în deplină măsură a strategiei politicii externe echilibrate, în baza menţinerii şi consolidării statutului constituţional de neutralitate permanentă’, scrie Dodon în aceeaşi postare.

În ce priveşte problema livrării gazelor naturale în Republica Moldova, Dodon a anunţat că ”am ajuns la o înţelegere de principiu’ care ‘ne permite să afirmăm (…) că tarifele pentru consumatorii finali nu vor creşte”. ”Începând cu 1 octombrie, preţul la gazele ruseşti, furnizate Moldovei, va scădea”, afirmă el în aceeaşi postare, preluată de platforma deschide.md.

În luna iunie a fost format un nou Guvern în Republica Moldova, în urma unei coaliţii a Partidului Socialist, pro-rus, care îl sprijină pe Dodon şi urmăreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia şi blocul ACUM, pro-european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here