Răfuială în PSD. Gruparea Bădălău, despre Dâncu: Vrea să acapareze partidul, cu ajutor extern

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Vasile Dâncu nu exclude intrarea în cursa pentru șefia PSD, un lucru care, coroborat cu criticile aduse actualei garnituri de lideri a partidului, a declanșat mai multe reacții. Una dintre ele a fost cea a aripii Bădălău din PSD.

Marian Mina, șeful Consiliului Județean Giurgiu și fin al liderului filialei, Niculae Bădălău, consideră că Dîncu a dat dovadă de o „conduită dominată de intoleranță, gândire nedemocratică și discriminare regională”. Gradul de nervozitate este reflectat însă de acuzația că Vasile Dâncu încearcă să acapareze PSD „inclusiv cu ajutor extern”.

Postarea lui Marian Mina:

  • Am citit cu surprindere în media de ieri judecățile de valoare cu pretenții elitiste ale domnului Vasile Dâncu, ardelean de origine, sociolog de profesie și intelectual public prin bunăvoința presei. În calitatea mea de politician relativ tânăr, care crede în valorile social-democrate moderne și susține cu hotărâre că șansa de dezvoltare a României este cu PSD la putere, îi transmit domnului Dâncu următoarele:
  • -Atât Moldova, cât și Transilvania au fost reprezentate în permanență în structurile de conducere ale partidului și chiar a existat o filosofie a partidului de politici echivalente în reprezentarea tuturor regiunilor istorice.
  • Dacă ne uităm cu atenție, inclusiv la nivel de miniștri, secretari de stat, șefi de agenții, Transilvania și Moldova, dar mai ales Transilvania, au avut pe perioada guvernărilor PSD din ultima vreme poziții ocupate, care, meritocratic vorbind, nu justificau rezultatele obținute la alegeri. Este evident faptul că pentru unii lideri din vestul țării conceptul de meritocrație este unul legat, mai degrabă, strict de individ și nu de performanțele organizaționale.
  • Mă tem că sintagma pe care domnul Dâncu o folosește, aceea de ‘cultură organizațională’ a PSD este una golită de conținut sau, mai precis, improprie și nespecifică organizației noastre. În naivitatea mea, am crezut și cred în continuare că acest concept de cultură organizațională incuba, din perspectivă social-democrată, valorile toleranței, respectului reciproc, întrajutorării colegiale, performanței politice și mai ales a loialității față de partid. Mă tem că toate aceste lucruri îi sunt străine domnului Dâncu și că singura sa dorința este de a acapara, inclusiv cu ajutor extern, puterea în partid. Totodată, cred că un partid sau un politician este respectat dacă performează electoral și politic.
  • Organizațiile de mai la sud de Carpați au dovedit, și nu o dată, că știu să performeze și să adauge plus valoare PSD. De aceea, consider că domnul Vasile Dâncu, prin afirmațiile sale, nu numai că a produs stupefacție membrilor și prejudiciu de imagine partidului, dar a și lăsat impresia unei conduite dominate de intoleranță, gândire nedemocratică și discriminare regională.
  • În încheiere, ținând cont de aceste lucruri, solicit domnului Dâncu scuzele sale publice față de jignirile aduse organizațiilor PSD din sudul țării!
  • P.S. Sunt total în asentimentul domnului Mihai Tudose, îl propun pe domnul Vasile Dâncu să candideze la funcția de primar al orașului Cluj-Napoca, asta pentru că a venit vremea aducerii în echilibru a drepturilor și obligațiilor domnului Dâncu, în raport cu PSD.

Context

Atacul șefului CJ Giurgiu vine în contextul unor afirmații acide făcute de Vasile Dâncu la adresa modului în care PSD a fost condus, dar și a dominării partidului de către filialele din sudul țării. „Nu este normal ca un consiliu în care dictează președintele, de exemplu BPN-ul sau Comitetul Executiv Central, CEX-ul, să dea oameni afară, să dea președinți afară. Adică partidul trebuie să se redemocratizeze, să aibă instituții de genul acesta și trebuie făcute și echipe care pot duce asta la bun sfârșit. Eu nu sunt atât de narcisist să cred că singur aș putea să schimb cumva viața partidului. Este vorba de o echipă. Dacă voi găși o echipă, de program știu eu cam ce ar trebui făcut, sigur că iau și sugestii de la alții, dar este nevoie de echipă și de instituționalizare. În acest moment, Transilvania și Moldova nu există în Partidul Social Democrat. E adevărat că sunt câteva județe din Sud care au câștigat alegerile în ultima perioada. Dar nu reprezintă nimic din punct de vedere politic si nici din punct de vedere al culturii politice din România”, a declarat Dâncu, la „România te privește”. de pe Look Plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here