Viorica Dancila
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Anca Alexandrescu a publicat pe Realitatea din PSD, site pe care îl controlează, un articol în care anunță posibilă arestare a Vioricăi Dancila. Alexandrescu a lucrat în calitate de consilieră principală a lui Dăncilă, fiind trimisă în această poziție de Liviu Dragnea pentru a controla activitatea fostului premier PSD. DNA a cerut PSD documente legate de achizițiile din vremea campaniei prezidențiale de anul trecut, a confirmat și purtătorul de cuvânt al partidului Lucian Romașcanu. Precizările sale vin după ce în spațiul public au apărut informații despre discuțiile pe această temă în cadul unei întâlniri infomale a partidului.

Alexandrescu a publicat mai multe informații pe Realitatea din PSD legate de modul în care au fost cheltuiți banii partidului în perioada în care PSD era condus de Dăncilă. Informațiile au fost preluate din mai multe surse, dar modul în care au fost închegate arată că Alexandrescu știe despre ce este vorba. Ana Alexandrescu a fost dată afară de Dăncilă cu puțin timp înainte ca Dragnea să intre la închisoare.

Fragmente din articolul publicat pe Realitatea din PSD:

O anchetă a DNA privind folosirea fondurilor în campania electorală din 2019 de către PSD stă să explodeze înaintea alegerilor locale și parlamentare. Viorica Dăncilă ar putea fi chemată, dacă nu chiar ridicată de DNA susțin lideri ai partidului.

Liderul social-democraților a anunțat, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Constanța cu liderii din zona de sud a partidului, că Direcția Națională Anticorupție a cerut documente de la partid legate de datoriile și contractele PSD din campania electorală de la prezidențiale. Se așteaptă că asta va fi o tema de campanie împotriva PSD. Ciolacu le-a mai spus membrilor partidului că el crede că Viorica Dancila va fi chemată/săltată de către Direcția Națională Anticorupție”, a spus jurnalistul Radu Tudor, aseară la Antena 3. Aceștia au fost termenii folosiți în discuția cu liderii PSD de către președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Se iau la mâna toate contractele din campania electorală din 2019.

Ancheta pare una de amploare, pentru că DNA a solicitat mult mai multe documente, nu numai din campania electorală din 2019, ci și după acest moment, pentru a verifica modul în care au fost cheltuiți banii primiți de la buget, ca subvenție de către PSD. Această afirmație a fost făcută în aceeași emisiune de către analistul politic Bogdan Chireac.

(…) „Informația că din conturile PSD au dispărut câteva milioane de euro părea ușor hazardată, însă partidul stă pe un butoi cu pulbere. Din toată povestea cu candidatura Vioricăi Dancila cei mai câștigați au fost consultanții. În 30 de zile de campanie, s-au cheltuit doar pentru campania online 600 000 de euro, o suma enormă”, scria în noeimbrie 2019 evz.ro într-un articol intitulat : Exclusiv EVZ! 10 milioane de euro au dispărut din conturile PSD. Un zvon care aruncă în aer partidul.

Potrivit unor surse politice din PSD, alegerile prezidențiale au fost scena celui mai mare jaf din istoria campaniilor electorale. Aceleași surse spun că din conturile PSD s-au evaporat 2,5 mil euro pe luna din iunie până pe 24 noiembrie”, dezvaluiam atunci, iar ulterior aceste informații s-au confirmat.

„PSD are probleme cu datoriile din campania prezidențială, consultantul politic Anton Pisaroglu solicitând plata facturilor de anul trecut. În prima ieșire publică după campania prezidențială, Anton Pisaroglu, consultantul politic al Vioricăi Dancila și al PSD în 2019, acuză actuală conducere a partidului că nu a plătit datoriile către firmele sale și că se poate ajunge în instanța.

Într-o declarație acordată în exclusivitate pentru Europa Liberă, Anton Pisaroglu a transmis actualei conduceri a PSD că este „cinic să spui că susții companiile românești, iar tu să nu îți plătești datoriile către ele”, scria siteul europalibera.org. Surse din PSD susțin că Pisaroglu ar fi avut un contract de 2 milioane de euro/luna, însă consultantul afirmă că prețul nu ar fi real, deși refuză să spună care este suma datorată de PSD.

*PSD, în alertă

Potrivit unor surse citate de Antena 3, Marcel Ciolacu le-ar fi spus colegilor că el crede că Viorica Dăncilă va fi săltată de către DNA.

Romașcanu nu a confirmat această informație, susținând doar că a fost vorba de o întâlnire privată și nu poate spune ce s-a discutat.

„Au fost cerute documente de către DNA. Înțeleg că e vorba de documente legate de achizițiile din vremea campaniei prezidențiale”, a spus el la Digi 24, adăugând că astfel de documente au fost cerute și altor partide.

Romașcanu a precizat că „toate datoriile legale si legitime au fost achitate”, iar, dacă mai există neînțelegeri, acestea se vor rezolva în instanță.

Cu toate acestea, surse PSD, citate de Europa Liberă, susțin că documentele cerute au fost pentru perioada 2017-2019, epoca în care Liviu Dragnea a condus PSD. Documentele solicitate de DNA au fost trimise în această săptămână, în ziua de marți, către procurori. Adresa pe numele PSD venise în urmă cu o săptămâna. Din informațiile obținute de Europa Liberă, controlul procurorilor DNA asupra finanțelor PSD a început în martie, când o solicitare a fost făcută către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). (vezi aici explicațiile complete)

Documente despre campania pentru europarlamentare au fost solicitate și PNL, potrivit aceleiași surse. Surse din cadrul DNA susțin că de fapt aceste acte solicitate urmăresc un dosar disjuns al lui Mircea Drăghici, trezorier al PSD, în timpul mandatului lui Liviu Dragnea.

Întrebat de Mediafax dacă Direcția Națională Anticorupție a cerut aceste documente, Romașcanu a confirmat, dar a spus că nu are detalii, încă.

„Știu că sunt cerute, nu am detalii, le voi află în curând. Nu a fost în agenda partidului chestia asta”, a declarat Romașcanu.

*Viorica Dăncilă: Nu m-am ocupat, în calitate de președinte, de partea financiară sau de contracte

La rândul său, fostul premier Viorica Dăncilă a declarat, pentru Mediafax, că nu a fost înștiințată de existența unei anchete a DNA privind achizițiile din campania prezidențială, care implicit ar viza-o.

Ea afirmă că nu s-a ocupat de partea financiară, ci acest lucru a fost în atribuția secretarului general și trezorierului partidului.

„Eu, personal, nu știu să existe o anchetă privind derularea campaniei prezidențiale a PSD. (…) Vreau să subliniez, fiindcă am văzut că au apărut foarte multe speculațîi, mulți oameni care au venit cu acuzații nefondate, nu m-am ocupat, în calitate de președinte, de partea financiară sau de contracte. Toate au fost semnate de secretarul general și semnate de trezorierul partidului și cred că acești oameni nu au încălcat legea”, a spus fostul premier.

Dancila spune că a respectat legea, iar când a plecat de la șefia partidului, a lăsat totul în ordine.

„Într-adevăr, din câte știu, există o anchetă care vizează perioada 2017-2019, înainte că eu să devin președinte al partidului. Ca președinte de partid și ca premier, am respectat întotdeauna legea. Am lăsat lucrurile în ordine, atunci când am plecat din fruntea partidului. Deci, activitatea financiară cred că s-a derulat corect. Acest lucru a fost confirmat și de faptul că AEP a deblocat banii pentru subvenția cuvenită PSD. Știm că a existat și un control al Curții de Conturi și nu s-au găsit nereguli”, a motivat ea.

În urma alegerilor europarlamentare, au existat probleme privind rambursarea sumelor cheltuite de partid, care îi vizau pe fostul trezorier al partidului Mircea Drăghici și fostul premier Viorica Dăncilă.

„Legea spune că atribuțiile mandatarului oficial sunt de a depune cererea de rambursare și lista de candidați, semnată de către reprezentantul legal al partidului, potrivit statutului propriu. Potrivit statutului propriu, reprezentantul legal, la dată depunerii cererii, era președintele Executiv, doamna Dancila, și nu era semnătura doamnei Dancilă.

Autoritatea a cerut, printr-o serie de patru adrese, clarificări, și în niciuna dintre adrese, nu a rezultat împuternicirea de semnatar al acelei adrese de către domnul Drăghici, prin semnătura doamnei Dancilă”, spunea președintele AEP de la acea vreme, Mitulețu Buică.

Ulterior, AEP nu a găsit probleme, iar rambursarea a fost realizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here