Raluca Prună, despre candidatura lui Cumpănaşu: Te-ai căţărat oportunist pe drama de la Caracal. Stai acasă!

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună l-a criticat în termeni foarte duri pe Alexandru Cumpănaşu, după ce acesta și-a anunțat candidatura la alegerile prezidenţiale, acuzându-l că s-a folosit de drama familiei Alexandrei Măceşanu pentru a manipula și a obține capital politic.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Raluca Prună spune că îl cunoaște pe Cumpănașu din 2004, când a ”apărut de nicăieri, primind spațiu gratuit pentru ONG-ul său chiar în sediul Ministerul de Interne”. 

Când eu eram la Delegația Comisiei Europene, responsabilă pentru Justiție, Afaceri Interne si Anti-corupție, și tu ai apărut de nicăieri cu un ONG căruia Ministerul de Interne ii oferea spațiu gratis in sediul său. Nu am înțeles atunci, nu înțeleg nici acum ce anume te recomandă. Nu am înțeles nici atunci, nici acum, cum se împăca activitatea civică cu statul gratis în sediile instituțiilor de stat”, scrie Prună.

E indecent atunci să urli acum că reforma instituției a eșuat când tu erai acolo de vreo 15 ani exact ca să o reformezi”, a mai adăugat fostul ministru.

Referindu-se la cazul de la Caracal, Raluca Prună spune că Alexandru Cumpănașu s-a cățărat „în mod indecent pe tragedia unei familii”.

Familia ta prin alianță, potrivit datelor publice. Ai jucat prost, cu tușe prea groase, urlând șocul în fata unei poliții politizate, incompetente în marea sa parte. Ți-ai pierdut suflul în fața camerelor din cauza incompetenței forțelor de aplicare a legii (poliție, parchete). Spui că ai participat însă la luarea unor decizii, la sentințe publice (cred în parchetul X și nu cred in parchetul Y), la preluări de mandate ministeriale la Interne, la elaborarea planurilor de anchetă (!!!). Ai amenințat în direct, în nenumărate rânduri, depășind toate limitele. Greu de înțeles acest amalgam de ‘sentimente’, dictate și emoții, spune Prună.

Raluca Prună amintește și un episod din perioada ministeriatului, în cabinetul Dacian Cioloș.

Ca ministru al justiției, te-am reîntâlnit când ai venit ca un desant în fruntea Coaliției Naționale pentru Modernizarea României cu un to do list, tailor made, pentru fiecare minister. Mie, intre altele, îmi cereai răstit, ca și cum eu stătusem peste 10 ani la Interne în sediu, să promovez modificarea Codului Penal pentru incriminarea mersului cu girofar, imediat după cazul Oprea/Gigină. Am refuzat, deși nu beneficiasem în viața mea ceva mai lungă ca a ta de mersul cu girofar”, spune Prună.

Ești încă tipul acela care urla la accesul în Ambasada Germaniei prin 2005 că nu poate lăsa telefonul la intrarea în ambasadă (așa erau regulile în acea amabasadă), că pe tine te sună oameni. Tipul acela care venea cu mașina internelor la întâlniri (sau așa spuneai până în aderare când totul era încă posibil). Ești încă tipul care urla, mult după aderare, în 2016, la secretarul meu de stat care avea multă școală și făcuse istorie în ongismul românesc autentic, cu bani de acasă și cu voluntariat, că e sub demnitatea ta să vorbești cu el”, a mai spus fostul ministru.

Așadar, din public, acela avizat care te știe, sugerez să stai acasă. Nu e pentru tine această candidatură. Suntem țara multor miracole, dar există limite. Președinția României nu e o aventură. Și, cel mai important, să ceri scuze părinților Alexandrei Măceșanu. Acelor oameni incredibil de decenți pentru drama prin care trec. Nu le-ai făcut niciun serviciu. Dimpotrivă.

Te-ai cățărat, post factum și oportunist (de vreme ce rezultatul imediat e o candidatura hulpavă la prima funcție în statul român), pe curajul și drama acestui copil. Manipulând speranțele unor părinți disperați (…) E inuman să te joci cu așa ceva , a mai spus fostul ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here