AUDIO | Dan Dungaciu, despre criza de la Chișinău: Nu mai avem Vestul la masa de negocieri. E o surpriză că s-a întâmplat așa repede

Căderea Cabinetului Maia Sandu, declanșată de partenerul de guvernare, antrenează o nouă nebuloasă legată de viitorul Republicii Moldova.

Ce este surprinzător în acest nou episod de criză, cum este de așteptat să se poziționeze acum România, dar și partenerii vestici ai Chișinăului, UE și SUA?

Mai ales că „nu era de așteptat ca lucrurile să se întâmple atât de rapid”, după cum explică Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre, într-un interviu acordat Universul.net.

O surpriză, era de aștept ca Executivul Maia Sandu să pice atât de repede?

 • Nu era de așteptat ca lucrurile să se întâmple atât de rapid pentru că această guvernare eterogenă, de fapt o guvernare împotriva naturii, ar fi avut de îndeplinit sarcini care țineau mai degrabă de dimensiunea regională nu doar de dimensiunea internă, politică a Republicii Moldova.
 • În sensul acesta vine surpriza, nu din incompatibilități interne legate de profilul celor două partide; ele erau limpezi de la început.
 • Surpriza vine din faptul că această coaliție a căzut, lăsând locul altor formule politice care nu vor face decât să readucă Republica Moldova de unde a plecat.
 • Adică la vechea distincție dintre Est și Vest, la o revenire vibrantă a geopoliticii, la o clarificare, dacă vreți, a pozițiilor și nu în ultimul rând la o revenire la situația de dinainte de domnul Plahotniuc, adică refacerea binomului Plahotniuc-Dodon fără domnul Plahotniuc; de data aceasta avându-l în prim-plan pe domnul Dodon, nu pe domnul Plahotniuc.
 • Asta este, dacă vreți, schimbarea majoră după acest scurt intermezzo al acestei guvernări nefirești.

Ecourile internaționale?

 • Este interesant de văzut pentru că în paralel cu evoluțiile din Republica Moldova se întâmplă în Ucraina o intrare în accelerație pe dimensiunea soluționării conflictului de acolo.
 • Recentul telefon între doamna Merkel și domnul Putin nu face decât să pună cărămizi pe acest drum, deloc simplu, de revenire la Formatul Normandia în termeni de șefi de stat și implementarea Acordului Minsk, lucruri care au fost evitate de domnul Poroșenko aproape doi ani de zile.
 • Deci acolo se construiește ceva în acest sens. Republica Moldova ar trebui să fie, în oglindă, păstrând proporțiile, cam în același scenariu. Dar același scenariu ar fi fost posibil în Republica Moldova doar cu o coaliție care să pună la masă și Estul, și Vestul.
 • Astăzi, vedem că la masă rămâne Estul, cu adjutantul, cu auxiliarul Partid Democrat, care nu este nici Est, nici Vest, ci pro-Moldova, după cum l-a definit fostul său lider, domnul Plahotniuc.
 • Deci nu mai avem Vestul la masa de negocieri.
 • Asta ce înseamnă? 1. Că toată teoria, la nivel local, toată teoria națiunii civice, pe care domnul Dodon ar fi vrut-o implementată și ilustrată de guvernul anterior, cade. Nu mai avem de-a face cu o națiune civică sau cu construcția unei națiuni civice moldovenești. 2. Orice implementare a unui statut special pentru regiunea transnistreană în aceste condiții devine imposibilă pentru că ai nevoie de un consens și intern, care nu mai există, și ai nevoie și de un consens extern care e foarte greu de obținut în aceste condiții.
 • Republica Moldova intră într-o zonă pe care n-o putem identifica, o zonă foarte ambiguă în care practic nimic nu mai poate să funcționeze, nici măcar finanțarea, care ar fi trebui să vină din Vest – că de la Bruxelles, că de la București, nici aceste lucruri nu mai sunt certe.

Cum poate proceda Bucureștiul?

 • Eu sper ca Bucureștiul – cu aceste schimbări politice, inclusiv din România – să-și vină în fire sau să-și revină în fire, iar atitudinea față de Republica Moldova să fie cea asumată și bazată inclusiv pe principii și valori, cum se tot spunea într-o vreme.
 • Din viitorul guvern nu va mai face parte alianța ACUM. Nu-mi imaginez că va mai putea să aibă loc o relansare a negocierilor și construcția unei coaliții ACUM-PSRM pe baze noi.
 • Bucureștiul nu poate să facă abstracție de la Chișinău și este evident că viitorul guvern, care va fi fără alianța ACUM, nu poate să fie un guvern girat de România.
 • Din această perspectivă sigur că vechile proiecte vor rămâne suspendate, iar finanțarea despre care s-a vorbit, a făcut-o inclusiv doamna Maia Sandu în Parlamentul Republicii Moldova, nu se mai poate întâmpla.
 • Foarte interesant va fi de văzut de unde vor veni banii și cine va plăti acest guvern, ținând cont că Federația Rusă nu plătește, n-a plătit de fapt niciodată și Bruxelles-ul evident că nu va mai fi atât de entuziast după ce actorul pro-european, ACUM, a fost scos violent de la guvernare.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here