Raport al Băncii Mondiale: Regiunea București-Ilfov generează un PIB mai mare decât Bulgaria, Serbia sau Lituania

„Regiunea București-Ilfov generează un PIB mai mare decât al unor țări”, se arată în raportul Băncii Mondiale, pe anul 2019.

Produsul intern brut din regiune este mai mare decât al Bulgariei, Serbiei, Croației, Lituaniei, Sloveniei, Letoniei sau Estoniei. Capitala României este, astfel, una dintre cele mai productive regiuni din Uniunea Europeană, cu un PIB per cap de locuitor de aproape €50.000, în 2019, relatează Buletin de București.

În clasamentul întocmit de Banca Mondială, Bucureștiul ocupă locul 14 în UE, după PIB.

În același raport se mai menționează că, în ultimii 20 de ani, Capitala și Ilfovul au înregistrat două perioade de evoluție spectaculoasă în plan economic, depășind în aceste intervale capitale europene ca Madrid, Berlin sau Roma.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, însă, pentru București, indicele satisfacției locuitorilor față de propriul oraș, așa cum reiese dintr-un sondaj, este mic. Capitala pierde puncte la capitolele aer, zgomot și curățenie. 

Concluzia raportului este că Bucureștiul este un oraș care atrage investiții, dar care, pentru a continua sa se dezvolte sustenabil are nevoie de o politică de urbanizare.

PMB și Banca Mondială au semnat un acord pe baza căruia va fi elaborată și implementată Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) sau Strategia București 2050, proiect aflat acum în faza de consultare a cetățenilor.

Specialiștii Băncii Mondiale au prezentat și o strategie de dezvoltare urbană, pentru toate orașele României, inclusiv București. Obiectivele ar trebui să fie, în opinia acestora, sustenabilitatea teritorală, orașe locuibile și inteligente din punct de vedere climatic, activitate economică sporită, condiții de viață îmbunătățite și guvernanță îmbunătățită.

2 COMENTARII

  1. Să mori tu??..70% din firme din țară au sediul în bucurești!!..practic plus valoarea se realizează în țară!!…Nu în bucurești..asa ca mai usor cu pianul pe scări,…si daca e asa de bogat cum morții ma-sii toată țara subventionează transportul în comun din bucurești??..ce treabs are ala de la constanța cu metroul?..asta-i românia normală, centralizată, comunistă …
    Autonomie financiară!!..asta-i soluția si atunci să vedem cât de bogat va mai fi bucureștiul…nenorocitilor

    • I aniște pirule măi, că ăsta e raportul BM, nu al publicației astea. Iar dacă firmele cu sediul în București nu publică cifre defalcate pe regiuni, atunci datele astea le ai. Sari ca un măgar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here