Raport: Un submarin nuclear britanic a evitat la limită o coliziune cu un feribot, în 2018

Un submarin nuclear britanic a evitat la limită o coliziune cu un feribot între Irlanda de Nord şi Scoţia, în noiembrie 2018, dezvăluie un raport publicat joi, informează Agerpres, care citează AFP.

Potrivit raportului serviciului de anchetă asupra accidentelor maritime, este vorba de al treilea incident de acest tip în care a fost implicat un submarin al Marinei Regale a Regatului Unit (Royal Navy) în patru ani.

Comandamentul Superfast VII, feribot al companiei Stena ce transporta 215 pasageri şi 67 de membri ai echipajului între Belfast şi Cairnryan, pe coasta de vest a Scoţiei, a observat periscopul submersibilului.

„Ofiţerul de cart a luat atunci măsuri imediate şi eficiente, virând feribotul pentru a evita un veritabil risc de coliziune”, a declarat inspectorul-şef al serviciului de anchetă, Andrew Moll.

Submarinul cu baza în Faslane (Scoţia), care executa o misiune de antrenament de securitate, a detectat feribotul atât vizual, cât şi cu instrumente, însă a calculat prost distanţa care îl separa de navă.

Submarinul a schimbat cursul, însă mai degrabă s-a îndreptat spre feribot decât s-a îndepărtat de el, astfel încât navele s-au pomenit la circa 250 de metri una de cealaltă.

„Incidentul s-a produs pentru că sala de control a submarinului a subestimat viteza feribotului şi a supraestimat cursa lui, dând naştere unor decizii critice din punct de vedere al securităţii, bazate pe informaţii inexacte”, a declarat inspectorul-şef într-un comunicat.

„Chiar dacă nu a avut loc o coliziune, acesta a fost al treilea accident sau incident între un submarin al Royal Navy (…) şi o navă de suprafaţă în patru ani”, a adăugat el, subliniind că aceasta este o „sursă de îngrijorare semnificativă”.

Chiar dacă Royal Navy a luat măsuri pentru a împiedica repetarea unor asemenea incidente, el a preconizat declanşarea unei anchete independente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here