Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA: Guvernul României a demonstrat o intensificare generală a eforturilor de combatere a traficului de persoane

Sursa foto: facebook

Raportul Departamentului de Stat al SUA Trafficking in Persons 2024 evidenţiază progresele semnificative realizate de România în combaterea traficului de persoane, informează marți Ministerul Afacerilor Interne.

Conform comunicatului de presă al MAI, citat de News.ro, printre aspectele pozitive menţionate se numără:

– Investigarea unui număr crescut de cazuri de trafic şi condamnarea mai multor traficanţi.

– Înfiinţarea unei unităţi de investigaţii financiare în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate pentru a combate criminalitatea organizată, inclusiv traficul de persoane.

– Adoptarea de proceduri pentru identificarea şi referirea potenţialelor victime minore ale traficului în şcoli şi implementarea unui nou Mecanism Naţional de Identificare şi Referire (MNIR).

– Modificarea legislaţiei pentru a spori măsurile de protecţie pentru victimele traficului în timpul procedurilor penale şi adoptarea unui ordin executiv care permite plata anticipată a cheltuielilor de urgenţă pentru victime.

– Demararea unui nou program de formare în şcolile de poliţie pentru identificarea proactivă a potenţialelor victime ale traficului.

– Înfiinţarea unei comisii speciale anti-trafic în Parlament pentru analiza cauzelor infracţiunii şi elaborarea legislaţiei relevante.

Recomandări pentru consolidarea luptei împotriva traficului de persoane

În acelaşi timp, Departamentul de Stat al SUA face şi o serie de recomandări pentru consolidarea eforturilor în combaterea traficului de persoane, printre care:

– Investigarea tuturor acuzaţiilor de complicitate, abatere şi neglijenţă în rândul autorităţilor şi tragerea la răspundere penală a oficialilor complici, inclusiv a autorităţilor locale din domeniul aplicării legii şi al serviciilor sociale.

– Asigurarea aplicării rapide a justiţiei prin respectarea termenelor premergătoare procesului pentru a evita ca termenele de prescripţie să submineze eforturile de combatere a traficului.

– Creşterea finanţării şi îmbunătăţirea coordonării serviciilor de protecţie pentru a asigura că toate victimele primesc asistenţă, inclusiv îngrijire medicală şi consiliere psihologică.

– Alocarea de fonduri organizaţiilor neguvernamentale pentru extinderea serviciilor integrate pentru victime, adăposturi şi alte forme de asistenţă personalizată.

– Identificarea proactivă a victimelor prin implementarea completă a noului Mecanism Naţional de Sesizare şi depistarea indicatorilor de trafic în rândul populaţiilor vulnerabile, inclusiv romi, solicitanţi de azil, migranţi şi copii din instituţii guvernamentale.

– Consolidarea eforturilor de monitorizare şi prevenire a exploatării sexuale a copiilor, în special în instituţiile de stat, şi aplicarea legislaţiei privind munca copiilor în zonele rurale.

– Ministerul Afacerilor Interne îşi reafirmă angajamentul de a continua eforturile de combatere a traficului de persoane şi de a îmbunătăţi protecţia şi asistenţa oferită victimelor acestui flagel, adaugă sursa citată.

Predoiu, despre Schengen: Este un test pentru coeziunea, coerenţa, solidaritatea europeană, nu mai este un test pentru capacităţile României de a îndeplini criteriile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here